bener

Udbina

Tiskovna konferencija uoči proslave Dana hrvatskih mučenika

Mile Bogović Hrvatska vjernost(Gospić, 25.8.2015.) - Gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović održao je u utorak 25. kolovoza tiskovnu konferenciju u ordinarijatu u Gospiću povodom proslave Dana hrvatskih mučenika na Udbini koja će se obilježiti u subotu 29. kolovoza. Konferenciju je vodio kancelar mr. vlč. Marinko Miličević a uz biskupa se obratio i čuvar nacionalnog svetišta Crkve hrvatskih mučenika na Udbini mons. mr. Tomislav Rogić.

Posebnost ovogodišnje proslave Dan hrvatskih mučenika je deseta obljetnica da je kardinal Josip Bozanić položio kamen temeljac za početak gradnje Crkve hrvatskih mučenika, kamena kojeg je blagoslovio papa Ivana Pavao II. 2003. godine na riječkoj Delti.

Druga posebnost ovogodišnje proslave je završetak oltarnog reljefa pod simboličkim nazivom Slava hrvatskih mučenika, djelo jednog od ponajvećih hrvatskih kipara Kuzme Kovačića, istaknuo je u svom izlaganju biskup Bogović, koji je na kraju istaknuo da će po prvi puta on sam predvoditi misno slavlje kao krunu završetka puta gradnje ovog svetišta na čelu čije ideje i gradnje je bio on sam.

Zatim je predstavio kalendar hrvatskih mučenika za 2016. godinu koji je posvećen reljefu Slava hrvatskih mučenika. Likovni urednik je mr. Marinko Miličević, a autor tekstova biskup Mile Bogović.

Biskup je zatim predstavio novi 11. broj Hrvatske vjernosti, glasila za hrvatski martirologij koji prati nekoliko značajnih jubileja kao i aktivnosti vezanih za hrvatski martirologij.

Čuvar svetišta Crkve hrvatskih mučenika mons. mr. Tomislav Rogić upoznao je novinare s programom trodnevnice koju će voditi fra Miljenko Stojić kao i središnjim misnim slavljem. Na kraju je preko prezentacije podsjetio na složenost izrade i postavljanja oltarnog reljefa Slava hrvatskih mučenika kao i skorom izradom orgulja.
Na tiskovnoj konferenciji predstavljene su i nove knjige s tematikom hrvatskog martirologija koje će naći svoje mjesto u knjižnici hrvatskih mučenika.

gs tiskovnags tiskovna2gs tiskovna4gs tiskovna5gs tiskovna32016 naslovna str. kalendara

Tags: CHM, DHM, Dan hrvatskih mučenika, Kuzma Kovačić, Slava hrvatskih mučenika, Hrvatska vjernost

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice