“Obitelj u središtu pastoralne brige na razini župe i (nad)biskupije”

Ponedjeljak, 9. 2. 2015.

Sastankom je koordinirao mons.mr.Tomislav Šporčić, generalni vikar i dekan Otočkog dekanata. Predavanje je održala Vedrana Blašković, dipl. teolog, djelatnica u Uredu za obitelj Riječke nadbiskupije. Majka je četvero djece. Ona je ustvrdila kako je ljudska narav stvorena na sliku Božju. Ta slika se u najvišem smislu razvija i usavršava u obitelji. Mi ne možemo prihvatiti da je svako zajedništvo, bilo kakva zajednica i obitelj. Takvi stavovi su suprotni Božjoj zamisli i ljudskom određenju. Unatoč takvoj ideološkoj i medijskoj propagandi kršćani moraju svjedočiti, učiti i isticati istinu o braku i obitelji.Svećenici dok vrše svoje svećeničko zvanje najviše i gotovo sve rade s obiteljima i za obitelji. Svi sakraementi su usmjereni ka obitelji. Crkva u Hrvatskoj priređuje II. Nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji među ostalim i stoga da se istakne veličina i važnost obitelji, da se ukaže kako zaista još tolike obitelji žive i slave obiteljski život. U javnosti je zavladalo mišljenje kao da obiteljskim životom žive samo još rijetki, neke iznimke. Potrebno se je boriti protiv takvog mišljenja i ukazivati na pozitivne primjere i na tolike koji su sretni jer žive u obitelji.
Navela je primjer kako oni u Rijeci svaki mjesec imaju Tečajeve o braku na kojima sudjeluje po 50 zaručničkih parova koji se pripremaju za vjenčanje. No, i među vjernicima znade zavaldati mišljenje da su oni u današnjem društvu iznimke jer cijene i žive bračni i obiteljski život.

U drugom dijelu izlaganja gđa Vedrana je prikazala oglednu katehezu za susret obiteljske zajednice, pod naslovom: Obitelj - nositeljica života. U priručniku za pripravu obitelji za II. Nacionalni susret na Trsatu tiskane su dvije takve kateheze. Takve priručnike su svi župnici primili još prije Božića s pozivom da prema njima pripravljaju obitelji svojih župa za II. Nacionalni susret obitelji.

U trećem dijelu gđa Vedrana osvrnula se o točke programa ovog susreta. Već je u nedjelju, 1. veljače u Riječkoj katedrali bio program dočeka Obiteljske svijeće koja je dopremljena iz Zagreba gdje je bila upaljena za vrijeme I. Nacionalog susreta hrv. kat. obitelji 2011. godine. U subotu, 18. travnja uoči glavnog slavlja 19. travnja iz Riječke katedrale do Trsata bit će procesija trsatskim stubama uz molitvu krunice, a program će se završiti u samom trsatskom svetištu. Prijave hodočasnika u našoj biskupiji svaki župnik mora javiti u biskupiju, a Biskupija će proslijediti Pripremnom Odboru II. NSHKO u Rijeci.

U drugom dijelu današnjeg sastanka dogovoren je plan i program za dekanatska korizmena hodočašća na Udbinu. Biskup mons. Bogović je istaknuo važnost sudjelovanja čitave biskupije u ovim hodočašćima. Pozvao je Povjerenstvo za obitelj kao i članove Odbora za pripremu Nacionalnog susreta da formuliraju glavne točke što bi bilo potrebno na hodočašćima istaknuti. Predloženo je da se na hodočašće povede krizmanike iz onih dekanata gdje će ovog ljeta biti svečanosti krizme. Idući Međudekanatski sastanak predviđen je prvog ponedjeljka u lipnju o. g. u župnom stanu u Senju.

  Vijesti - Sve