bener

Gospić

Blagoslovljen novi oltarni kip u crkvi sv. Nikole

kaludjerovac(Kaluđerovac, 6.12.2016.) - Župa Kaluđerovac kod Perušića u gospićkom dekanatu svečano je proslavila svog nebeskog zaštitnika sv. Nikolu. Misu je u utorak 6. prosinca predvodio gospićko-senjski biskup Zdenko Križić u suslavlju mjesnog župnika Josipa Štefančića, gospićkog dekana mons. Mile Čančara i kancelara biskupije mr. Marinka Miličevića. Tom prilikom biskup je blagoslovio novi oltarni kip sv. Nikole, dar obitelji Arbanas.

Nakon što je podsjetio na biografske detalje sveca koji je živio na razmeđu 3. i 4. stoljeća u Maloj Aziji biskup Križić je ukazao da je sv. Nikola od svojih roditelja, bogatih kršćana shvatio da život ima smisla samo ako ima ljubavi i dobrih djela. Polazeći devizom dajte i daće vam se, svu imovinu Nikola je dijelio siromašnima. Kada je bio izabran za biskupa, svjedočio je ne samo riječima već i djelima , zbog čega je utjecao na brojne kršćane svog i kasnijih vremena. Tako je postao zaštitnik djece, pomoraca, putnika i djevojaka. Središnja poruka današnjeg blagdana je ljubav prema Bogu i darežljivost. Jer, sretni su oni ljudi koji daruju i drugima pomažu. Biskup je izrazio na kraju nadu da će ova župa živnuti, iako danas ima samo 18 vjernika, a najmlađi i ma pedesetak godina, za što je jamstvo nedirnuta priroda kanjona rijeke Like i jezera Kruščica.
Uz domaće vjernike misi su nazočili brojni Kaluđerovčani koji su iz drugih gradova došli u svoj rodni kraj kao i načelnik općine Perušić Ivica Turić, dok je liturgijskom glazbom misu pratio dio župnog zbora iz Perušića uz orguljsku pratnju prof. Ivana Oreškovića.

Tags: Kaluđerovac, sv. Nikola

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice