Gospić

Župna tribina četvrtkom: Tihomir Dujmović o hrvatskoj novinarskoj tragediji

Written by Zvonko Ranogajec, prof. on . Posted in Gospić

licki osik tribina cetvrtkom t dujmovic(Lički Osik, 27.4.2017.) - U četvrtak 27. travnja održana je u župi Sv. Josipa u Ličkom Osiku tradicionalna mjesečna tribina četvrtkom, ovaj puta s gostom publicistom iz Zagreba Tihomirom Dujmovićem. U pastoralnom centru župe pred šezdesetak gostiju Dujmović je predstavio svoju zadnju knjigu „ Hrvatske novinarske tragedije 1945-1995“.
Tribinu pod nazivom „Hrvatsko novinarstvo jučer, danas, sutra“ je otvorio domaćin, župnik Ličkog Osika i Široke Kule i ravnatelj biskupijskog Caritasa preč. Luka Blažević, nakon čega je Tomislav Klarić predstavio publicističko djelovanje i novinarski opus Tihomira Dujmovića. Sam autor na početku je istaknuo da je njegova posljednja knjiga „ Hrvatske novinarske tragedije 1945-1995“ ustvari reprint knjige novinara Večernjeg lista Josipa Grbelje iz 2000. godine kao rezultat studioznog arhivskog rada o pogromu novinara nakon 1945. godine. Dujmović tako navodi da je od 330 novinara iz vremena NDH njih 38 ubijeno dolaskom nove vlasti, stotini je država zabranila pisanje, 131 jer izbjegao, 45 je promijenilo profesiju a samo njih 27 je dobilo dozvolu da se dalje bavi novinarskih radom od kojih su 4 fotoreportera. Dujmović ističe da je više novinara iz vremena NDH ubijeno u poslijeratnoj Hrvatskoj nego zajedno u sve tri zemlje sila osovine, Njemačkoj, Italiji i Japanu, kao i da je ubijeno više ministara bivše NDH nego je osuđeno nacističkih glavešina u Nurnbergu. Sliku komunističkog režima upotpunjuje i činjenica da je u Hrvatskoj ubijeno 667 svećenika.

Pogromom novinara 1945. godine likvidirana je cijela generacija novinara i zato nije čudno da danas dominira 90 posto lijevih a samo 10 posto desnih novinara prema ideološkim obrascima. Do 1951. godine dominirao je teror, nakon pada Rankovića došlo je do daška slobode za novinare, da bi 1970. progovorio bunt a tiraže su porasle. Gušenjem Hrvatskog proljeća novinari se opet protjeruju i zabranjuju. Tragičnu sliku upotpunjuje i Domovinski rat kada je ubijeno 18 novinara, 27 ranjeno a 136 uhićivano. Dujmović je zaključio da je ova knjiga još nedovršena, da ju je trebalo izdati Hrvatsko novinarsko društvo, ili Hrvatski institut za povijest a „bardovi“ današnjeg novinarstva su proizašli na zasadima komunizma.
U raspravi na pitanje kako dalje Dujmović navodi da je rješenje u katoličkim školama i sveučilištu koji trebaju stvoriti nove demokršćanske odgojne i obrazovne temelje. Novac i liberalni kapitalizam poremetili su vrijednosti čime se uzela duša hrvatskog naroda.

licki osik 2

Ispis