Obilježavanje dvadesete godišnjice priznanja Hrvatske u Oštarijama i Ogullinu

Petak, 13. 1. 2012.

Drugi dio programa povodom 20. obljetnice od međunarodnog priznanja Republike Hrvatske započeo je u 19.30 sati u Zavičajnom muzeju u Ogulinu otvaranjem  izložbe umjetničkih skulptura naivnog umjetnika iz Zadra Zlatka Franjića pod nazivom „Blaženiku u zagovor- braniteljima u zahvalu“. Činom paljenja svijeće u eksponatu koji u čahuri granate prikazuje križ od pletera izložbu je otvorila gđa. Biserka Salopek, majka dvojice poginulh branitelja i predsjednica udruge roditelja poginulih branitelja u Ogulinu.  Izložba je otvorena u Spomen sobi hrvatskih branitelja. Svojim vokalnim nastupom pratio ju je zbor mladih “Gospin plašt“ iz župe Gospe od Čudesa iz Oštarija , dok je otvaranje moderirala ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Nikolina Luketić. Izložbi su, uz nazočne Ogulince i Oštarce, nazočili čuvar svetišta Gospe od Čudesa iz Oštarija pop Antun Luketić i gvardijan samostana franjevaca trećoredaca iz Ogulina fra Marijan Jelušić.

Ovu je izložbu inicirao vlč. Luketić, a u svom obraćanju na ovom skupu podsjetio na značaj dobivanja hrvatske države nakon što Hrvati stoljećima nisu imali vlastitog vladara. U tome je velika zahvala velikom čovjeku koji je učinio presedan i priznao Hrvatsku dva dana prije međunarodne zajednice papi Ivanu Pavlu II. Iskazivao je veliku ljubav prema Hrvatima a sam se znao nazivati Bijelim Hrvatom. Ovom izložbom ogulinski kraj se zahvaljuje Papi baš kao i biskupijskim kalendarom na temu „Pape i Hrvati“, te je jedan primjerak kalendara u znak zahvale poklonio Zlatku Franjiću.

Autor Zlatko Franjić, umirovljeni časnički namjesnik i sudionik Domovinskog rata je podsjetio na početke svog umjetničkog rada odnosno izrade svijećnjaka od čahura topničkih granata. Prva je bila namijenjena kapeli sv. Frane na Velebitu na kojoj je spomen ploča s imenima 51 poginulog na Velebitu. Kasnije je počeo izrađivati i ostale skulpture s motivima Domovinskog rata, sakralnim i nacionalnim motivima kojima slavi uspomenu na stradanje, žrtve i pobjedu u Domovinskog ratu.

  Vijesti - Sve