Koncert hrvatske pučke korizmene vokalne tradicije „Sedam svetih žalosti”

Nedelja, 23. 3. 2014.

U jednosatnom programu nastupilo je preko 60 sudionika iz 30 kulturno umjetničkih društava iz cijele Karlovačke županije, od Karlovca i Ozlja, do Duge Rese, Slunja i Ogulina i okolnih mjesta. Pod ravnanjem i umjetničkim vodstvom dr. sc. Joška Ćalete združeni KUD-ovi izveli su 14 skladbi od Dalmacije (Šolte, Lastova, Imotskog, Prvića) preko doline Neretve, Srijema pa do Karlovačke županije (Kakanje, Vrhovac, Tounj, Karlovačko Pokuplje, Drežnik Grda, Lađevac i Ogulin). Riječ je o drugom takvom koncertu, nakon nastupa u Karlovcu 16. Ožujka u nacionalnom svetištu sv. Josipa na Dubovcu a posljednji nastup će biti u Slunju 30. Ožujka u župnoj crkvi Presvetog Trojstva.
Ovim koncertom željelo se predstaviti jedan mali segment hrvatske tradicijske kulture, arhaični glazbeni fenomen nedovoljno poznat široj javnosti a to je korizmeno crkveno pjevanje. Naziv koncerta dat je prema korizmenom napjevu koji je i danas na repertoaru župe Ime Marijino u Kamanju. Koncertom se htjelo ukazati na svojevrsnu renesansu organiziranih plesnih (folklornih) i pjevačkih skupina s prostora Karlovačke županije. Uz materijalnu, nakon završetka Domovinskog rata došlo je i do snažne duhovne obnove. Pedesetak KUD-ova nosioci su nove tradicijske stvarnosti a glavni čuvari tradicijske glazbe u Karlovačkoj županiji su žene. Na dodiru Zagrebačke nadbiskupije i Gospićko-senjske biskupije snažno komunicira hrvatska glazbena tradicija kroz iskreno grleno višeglasje i slobodni ritam. Za ovu priliku članovi KUD-ova su se pobrinuli prirediti i tradicijski način odijevanja za ove korizmene prilike.
Na kraju koncerta brojnoj publici obratio se domaći župnik Robert Zubović. U zahvalnoj riječi istaknuo je kako su sve izvedene korizmene pjesme nastale u trenucima iskrene i duboke molitve klanjanja i predanja prema raspetomu Isusu Kristu i njegovom svetom Križu. Korizmeni napjevi plod su posta i molitve hrvatskog ispaćenog naroda koji je posebno tijekom svoje duge kršćanske povijesti na ovim prostorima trajno proživljavao vlastitu muku, bol i trpljenje samo zato jer su Kristovi i jer su katolici. "Neka ove korizmene pučke pjesme ne ostanu samo zapisane u nekoj tonskoj snimci i koncertno izvedene, već neka se sljedećih dana i tjedana pjevaju iz pobožnosti u svetim liturgijskim činima Velikoga tjedna", istaknuo je ogulinski župnik i dekan vlč. Zubović.

  Vijesti - Sve