Biskup Bogović u Ogulinu na Uskrsni ponedjeljak

Ponedjeljak, 21. 4. 2014.

og-uskrs-ponGospićko-senjski biskup Mile Bogović tradicionalno je misu na Uskrsni ponedjeljak predslavio u Ogulinu, u župnoj crkvi sv. Križa u suslavlju župnika i dekana ogulinskog vlč. Roberta Zubovića i desetak svećenika biskupije. Svečanu misu glazbom su animirali veliki župni zbor pod ravnanjem s. Pankracije i uz orguljsku pratnju Prof. Slavka Barčića kao i zbor mladih Glas ljubavi pod vodstvom Karle Tripalo. Među brojnih vjernicima misi su nazočili Karlovački župan Ivan Vučić, gradonačelnik Ogulina Jure Turković sa suradnicima kao i čelnici brojnih ogulinskih ustanova s područja uprave, sudstva, kulture, zdravstva, sporta i prosvjete.

Kod prinosnih darova biskupu su prinesene majice koje će mladi nositi na Nacionalnom susretu u Dubrovniku, replike krbavskih križeva koje se nose kao poklon domaćinima i koje je biskup blagoslovio, te sliku Milosrdnog Isusa koja će se pokloniti župi gdje će boraviti mladi iz Ogulinskog dekanata.

Nakon mise uslijedilo je u župnoj dvorani tradicionalno uskršnje primanje ogulinskog župnika vlč. Roberta Zubovića za predstavnike javnog života grada Ogulina s područja kulture, prosvjete, sudstva, zdravstva, gospodarstva i mjesnih odbora. Susretu su uz čelnike navedenih ustanova nazočili karlovački župan Ivan Vučić, gradonačelnik Ogulina Jure Turković s a zamjenicima Tonom Radočajem i Željkom Stipetićem. Primanje je kao i svih prethodnih godina uzveličao gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović kao i brojni svećenici ogulinskog dekanata, članovi župnog zbora i župnog pastoralnog vijeća, među kojima prvi puta novi župnik mlađe ogulinske župe bl. Alojzija Stepinca fra Marko Medo.

Dekan Ogulinski vlč. Robert Zubović tom je prilikom poručio: „Križ je simbol ljubavi! A ljubav je darivanje. Bog nam se daruje, Isus nam se daruje. Želimo li živjeti i rasti u ljubavi uspjet ćemo samo ako se budemo istinski darivali, istinski služili. Svi koji smo večeras ovdje pozvani smo na darivanje i služenje čovjeku tj. zajednici. Zato smo postavljeni ili izabrani da odgovorno i nesebično služimo i da se darujemo: djeci, mladima, obiteljima, građanima, bolesnima, zatvorenima i umirućima. Vlč. Zubović stavio je zatim naglasak na služenju i brizi čitave župne zajednice očuvanju obiteljskog gnijezda, svetosti braka i bračnog života ponukan činjenicom da je u posljednje dvije godine pokrenuto 95 postupaka za razvod braka. Jedan od uzroka takvog stanja je svakako pomanjkanje vjere, molitve, redovitog sakramentalnog života, ali i javno mnijenje koje stvara sliku o obitelji i dostojanstvu i svetosti bračnog života, promicanje kršćanskih vrijednosti u našim međusobnim odnosima i društvenim strukturama. Kao Crkva nećemo se odreći odgoja naše djece za neprolazne vrednote, branit ćemo i nadalje sakrament braka i svete ženidbe i poticati rađanje života u našim obiteljima; molit ćemo protiv pobačaja; nećemo se odreći naše Domovine Hrvatske, svakodnevno ćemo pokazati da smo mirotvorci. Nećemo se odreći obitelji nego ćemo je još čvršće uzidati u temelje našega društva i našega grada.

Zatim je Tomica Bertović ispred župnog pastoralnog vijeća pozdravio biskupa Bogovića a onda je biskup Bogović uručio nagrade župljanima. Zdravka Cindrić nagrađena je za svoje sudjelovanje na molitvenim susretima i crkvenim seminarima, Mario Vojvodić za aktivno sudjelovanje u referendumu ispred građanske udruge Uime obitelji na referendumu o obitelji, Željku Marčacu iz Generalskog Stola doprinos oko obnove povijesnih Hefererovih orgulja u našoj crkvi te Bartolu Salopeku i Alenu Stipetiću u vršenju ministrantske službe.

  Vijesti - Sve