Biskup Bogović na predstavljanju filma o „Boričevcu”

Četvrtak, 6. 11. 2014.

Nazočnima se na početku obratio organizator, predsjednik Udruge PHR Ogulin Josip Luketić koji je istaknuo da film Nade Prkačin govori o povijesti mržnje prema hrvatskom narodu što se još simbolički manifestiralo i u stradanjima Saborskog, Škabrnje i Vukovara. Luketić se i podsjetio na stvaranje prve hrvatske vojne postrojbe, Prvog hrvatskog redarstvenika, njih 1800 koji su se okupili u Zagrebu 5. kolovoza 1990. godine od kojih je njih 200 bilo iz Karlovačke županije a ponajviše iz Ogulina i Slunja te na njihovu ulogu u Domovinskom ratu.

O filmu Nade Prkačin progovorio je gospićko-senjski biskup Mile Bogović koji je prvi počeo razotkrivati tragediju tog malog mjesta iz Ličkog Pounja kao kontrapunkt slavljenju prve puške u nedalekom Srbu. Boričevac je mjesto i župa u Lapačkoj dolini u koji se ljudi nikada nisu vratili, istaknuo je na početku biskup te podsjetio na povijest mjesta koje je 1791. godine bilo oslobođeno od Turaka i koje je austrijska vlast naselila ponajviše Srbima pravoslavcima a da bi razbila nacionalnu kompaktnost Hrvati su došli u Boričevac i Brotnju. Znajući za velikorpski plan stvaranja Velike Srbije po kojima je Srbija Piemont tog ujedinjenja, i ovi svi štokavski krajevi trebaju postati dio te tvorevine. S druge strane svaki pomisao na hrvatsku državu bio je smatran zločinom što je pokazao Viktor Novak u svom „Magnum crimenu".

Kada danas gledamo na događaje u Drugom svjetskom ratu a posebno u Lici gdje se desetljećima slavio kult nasilja kroz prvu pušku u Srbu, treba jasno reći da iza takve puške stoje ubilačke ideje. Hrvati su morali pola 45 godina gledati kao se slavi zločin nad Hrvatima ubijenima u Brotnju i pobacanima u jamu na Dabinu vrhu. Za razliku od takvih pogleda ja razvijam kult žrtve da se okrutno ubijenima da poštovanje, što je uradila i Nada Prkačin u svom filmu. Spasenje je u križu a ne u pušci i rogljama, zaključio je biskup uz napomenu da je i dalje vode stalne mentalne bitke a da se na Udbini Crkvom hrvatskih mučenika daje smjer hrvatskom narodu.
Zaključno je o filmu progovorila i autorica Nada Prkačin čiji dokumentarno-filmski rad ima za cilj spasiti od zaborava tragične stranice novije hrvatske povijesti. Motiv za svoj rad dobila je 1. kolovoza 1991. godine kada je vidjela broje prognanike na riječnim šlepovima u Dalju, Erdutu i Aljmašu. Slijedeći njen projekt je film o širokobriješkim fratrima.

  Vijesti - Sve