Biskup Bogović na predstavljanju knjige „Župa sv. Križa u Ogulinu -Lumen Fidei“

Petak, 11. 9. 2015.

Knjiga je predstavljena u župnoj crkvi sv. Križa u rijetko viđenom ambijentu ispunjenom brojnim uzvanicima i gostima koliko duhovne toliko i društvene provenijencije što je popratio i primjerni umjetnički program.
Knjiga Lumen Fidei rezultat je rada više autora na čelu s Marijom Magdić, umirovljenom ravnateljicom ogulinske gimnazije i angažiranom laikinjom i suradnicima, autorima pojedinih poglavlja, Milkom Trninić, Marijom Škvorc, Majom Polić, Valentinom Blašković i Matijom Cindrićem. Predstavljači knjige bili su uz dio autora i nakladnica podrijetlom iz Ogulina Đurđica Salamon Pađen, teolog i pjesnik don Anton Šuljić, ogulinski župnik i dekasn don Robert Zubović i gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović, dok su se u klupama ogulinske župne crkve našli deseci svećenika koji su prethodnih desetljeća sijali sjeme vjere u gradu podno Kleka, a među najvećima bili su ogulinski župnik i kasniji riječko-modruški biskup Josip Pavlišić (iz čije rodne župe Pazina je došla skupina vjernika i rodbine) kao i počasni građanin Ogulina i više desetljeća župnik Ogulina mons. Juraj Petrović. Predstavljanju su nazočili i karlovački župan Ivan Vučić, saborski zastupnik i podrijetlom Ogulinac Josip Kregar, gradonačelnik Ogulina Jure Turković sa suradnicima kao i brojni ravnatelji ustanova te javni djelatnici.

Prošlogodišnja izložba o evanđelja pokazala je koliko je Ogulin kao grad snažno uronut u vjeru i Crkvu. Brojne laičke udruge, križari, MI-ovci, franjevci trećoredci i ini usadili su riječ Božju u srca ljudi ovog grada gdje se rađalo i molilo, gdje su se rađala duhovna zvanja. Svi oni su „lumen fidei ili svjetlo vjere“, zaključio je don Robert uz spoznaju da je ponosan na svoj poziv. Glavna urednica knjige Đurđica Salamon Pađen istaknula je tehnička svojstva knjige uz činjenicu da je ponosna na svoj identitet u čemu joj je pomogla i sama knjiga posebno poglavlje o ogulinskim župnicima od 1723. godine do danas. Don Anton Šuljić je knjigu nazvao krvnom slikom Ogulina i Ogulinskog kraja. U njoj se pokupila prošlost i sadašnjost i svjedočanstvo velike koalicije Ogulina i njegove crkve i naroda. Knjiga je veliko svjedočanstvo vjere i kulture bez koje možemo shvatiti svoje kroijene koji su duboko posijani u duhovnosti. Milkica Trninić je govorila o župnicima i kapelanima a Marija Škvorc o ogulinski svećenicima i redovnicima.

Svoj osvrt na kraju je dao gospićko-senjski biskup Mile Bogović. „Ovdje se događa nešto vrijedno i veliko gdje su se našli brojni uglednici što je ova knjiga i zaslužila da okupi toliko časnih ljudi. Istaknuo bih dvije stvari. Prvo, ovakva knjiga nije mogla nastati nigdje drugdje u biskupiji doli u Ogulinu jer nigdje nema toliko kvalificiranih vjernika laika u kojima je jako svjetlo vjere. Druga stvar je da je knjiga polučila odličan rezultat i da je posljedica mara i znanja njenih autora. Značajno je također da je ona posljedica inicijative vjernika laika a župnik je samo dao podršku. Divim se zanosu i velikom plodu rada na stvaranju knjige za koju su se uz enciklopedijske koristili i arhivski izvori.
U umjetničkom dijelu nastupila je sopranistica iz Ljubljane Irena Preda, inače podrijetlom iz Ogulina a svoj nastup je donirala u čast svoje bake Kate Piškur. Na orguljama pratio ju je maestro Josip Magdić.

  Vijesti - Sve