Bdijenje kod Majke Božje od Krasna

Petak, 14. 8. 2015.

"Kad kažemo da slavimo Uznesenje Blažene Djevice Marije na nebo postoji laka mogućnost da pomislimo kako BDM nije uopće umrla nego je jednostavno i tijelom uzeta na nebo. Naprotiv, možemo biti sigurni da je Marija, koja je slijedila svoga Sina u svemu, prošla i kroz smrt. Kako bi mogla ići drugim putem, a ne putem svoga Sina? Kako bi joj Bog mogao uskratiti ono za čim su sveci čeznuli, "imati zajedništvo u njegovoj pratnji i biti mu slični u smrti". Istina, smrt je posljedica grijeha, ali Isus ju je ptretvorio u krajnju mogućnost. Nakon što je Isus povikao: "Oče u tvoje ruke predajem svoj duh"., kršćanska je smrt postala zadnji, potpuni čin predanosti. U trenutku smrti čovjeku se pruža prilika da sav svoj život sabere i preda ga neopozivo u Božje ruke. Smrt je kao izričaj obećanja, ne riječima nego dijelom i s najvećom ozbiljnošću, pripadanje Bogu kroz svu vječnost. MOžemo biti uvjereni da Marija nije propustila ovu zadnju mogućnost. Zato nas Marija može naučiti i kako umirati. Prije svega možemo se naučiti da je smrt umjetnost koju možemo "uvježbavati" cijeli život. Merijin neprekidni DA stalno je napuštanje sebe i "odlazak k Ocu", što i je kršćansko poimanje smrti - kazao je mons. Tomislav Šporčić.

Dalje u svojoj homiliji mons.Šporčić naglašava kako Crkva vjeruje da je Marija uznesena na nebo dušom i tijelom, a to znači cijelom osobnošću. Kao što Isus nakon uskrsnuća nije ostavio svoje tijelo u grobu da se kao čisti duh vrati k Ocu, nego je uzeo svoje tijelo kako bi mogao vječno dijeliti Božju slavu, tako je i Marijino tijelo uzeto s dušom na nebo. Ono što Crkva naučava o Mariji daje nam jasan uvid što je život nakon smrti. Ništa od Marijine osobnosti nije izgubljeno, cijelo je njezino biće prešlo u nebo. Staro nije uništeno nego promjenjeno. Marija jest i zauvjek ostaje ljudsko biće, ali proslavljeno. Otkako je Marija uznesena na nebo ostvaren je cilj za kojim svi, na neki način težimo.

Euharistijsko slavlje uveličali su članovi združenog zbor biskupije pod vodstvom orguljaša vlč.Josipa Šimatović.

Nakon Sv.Mise pristupilo se euharistijskom klanjanju. Presveto tijelo bilo je izloženo na oltaru, a klanjanje je predvodio preč.mr. Marinko Miličević - kancelar biskupije.

Nakon euharistijskog klanjanja procesija je krenula natrag do Crkve kako bih se odložio kip Majke Božje Krasnarske, a u Crkvi se obilazio zavjet oko oltara i pjevale Marijanske pjesme.

Sinoć u Krasnom okupilo se oko tisuću vjernika koji su došli iz Otočkog, Senjskog i Gospićkog dekanata. Bilo je puno skupina koje su hodočastile pješice i preko stotinu kilometara.

k20k31k6

  Vijesti - Sve