Proslava sv. Jurja zaštitnika grada Senja

Ponedjeljak, 28. 4. 2014.

Tradicionalnom misnom slavlju prethodila je svečana procesija ulicama Grada sa Frankopanskog trga do katedrale Uznesenja BDM. U procesiji su uz Senjane i goste sudjelovali i gradski čelnici, te katedralni zbor sv. Cecilija, ministranti, djevojčice u bijelim haljinama, gradska glazba pod vodstvom Ivana Prpića i uskočka postrojba, vatrogasci DVD grada Senja sa barjacima. Na nekoliko postaja do katedrale (Pavlinski trg, trg Cilnica i kod zvonika porušene crkve sv. Franje u Drugom svjetskom ratu) preuzvišeni Biskup, nakon prigodne molitve uz pratnju Zbora podsjetio je na povijest Senja povezanu sa navedenim postajama.

Na početku propovijedi biskup je uputio je čestitku Senjanima i čelnicima Grada za blagdan nebeskog zaštitnika Grada i Senjske biskupije sv. Jurja kojeg danas častimo. Također je uputio čestitku i svima onima koji na taj dan slave svoj imendan. Nastavljajući propovijed upoznao je vjernike sa značajem sv. Juraja za kršćansku vjeru te sa njegovim mučeništvom i legendama o njemu.

Sveti Juraj je jedan od najštovanijih pučkih svetaca, donositelj proljeća i života nad smrću. Kazao je život sv. Jurja opisan je u mnogim legendama. Posebno nam je poznata legenda o borbi sveca sa zmajem. Sve legende nam govore o tome kako je sv. Juraj kroz povjest promatran kao plemeniti vitez koji je doista bio mučenik koji se svjesno, hrabro i odlučno borio protiv zla, odnosno za dobro i pravdu, pomagao je bližnjima. Na kraju je za svoju vjeru i Boga podnio mučeništvo, i dao svoj život za pobjedu dobra, a što je dokazao i Isus Krist koji je pobjedio smrt žrtvujući se za druge na križu. Sveti Juraj simbol nepobjedivosti i ustrajnosti u kršćanskoj vjeri ustao je protiv zla, predstavljenog u liku zmaja kojeg su se svi bojali, pobjedivši zmaja pobjedio je zloču. Stoga je sveti Juraj simbol pobjede dobra nad zlom, svjetla nad tamom, ljubavi nad mržnjom i života nad smrću.

senj-sveti-juraj2

Nastavio je: "Zloča nema granica i danas smo u svijetu suočeni s tom vječitom borbom dobra i zla, svjetla i tame i težnjama za pobjedom dobra nad zlom, svjetla nad tamom i života nad smrću, stoga težimo da na ovome svijetu rastu dobrota i ljubav. Snagom Božje dobrote u stanju smo nadvladati svaku zloću i oduzeti joj slast pobjede kao što je Krist žrtvom na križu pobjedio smrt najjači dokaz zloće. U svakom od nas postoji dobrota, trebamo se osloniti na nju i suprotstaviti je zloći u svijetu i težiti da u nama, na radnom mjestu u našoj obitelji našem gradu prevlada i pobjedi dobrota za koju se borio i sv. Juraj zaštitnik našeg Grada."

Na kraju je župnik Pavlić zahvalio ocu Biskupu, svećenicima, pjevačima i svima onima koji su doprinijeli ljepoti svečanosti proslave blagdana Sv. Jurja nebeskog zaštitnika grada Senja.

  Vijesti - Sve