Započela trodnevice za proslavu blagdana Gospe Karmelske – Ribarske u Senju

Ponedjeljak, 14. 7. 2014.

Svakoga dana u 18.30 sati svetoj misi predhodi molitva svete krunice dok će 15. srpnja uoči blagdana prije molitve svete krunice i litanija u 18 sati biti pokorničko bogoslužje i sveta ispovijed te ophod oko Gospinog kipa, a nakon svete mise uslijedit će na Glavnoj rivi blagoslov mora, ribara i ribarica. Na sam blagdan Gospe Karmelske – Ribarske, 16. srpnja 18.30 svetu misu i procesiju predvodi Gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović u suslavlju sa kanonicima senjskog kaptola i svećenicima.
Malo podjećanje na početke svetkovanja Majke Božje od Karmela u Senju. Pobožnost Gospe karmelske uveo je pomoćni biskup Vjenceslav Šoić. 1863. godine. Tijekom povijesti do danas svetkovina se slavi tradicionalno i veoma svećano. Gospin kip se ranije nalazio crkvi Svetog Franje sve do njenog razaranja u ratu 1943. godine, nakon čega je prenesen u katedralu. Kip je za crkvu Svetog Franje izradio riječki majstor Želub 1862. godine.
U okićenoj crkvi - katedrali kip Majke Božje od Karmela tradicionalno se nekoliko dana prije svetkovine postavlja u sredinu crkve, na stol okićen cvijećem, kojeg vjernici u molitvi ophode moleći Gospin zagovor. Na sam blagdan 16. srpnja, kip se iznosi iz crkve i u procesiji nosi po gradu, nose ga senjski ribari. U prošlosti procesiju je predvodio kanonik senjskog kaptola i gradski župnik a u današnje vrijeme preuzvišeni Biskup u suslavlju sa kanonicima senskog kaptola i svećenicima.

  Vijesti - Sve