Blagoslov mora, ribara i ribarica u senjskoj luci

Utorak, 15. 7. 2014.

Tijekom trodnevnice na misnim slavljima uz predvoditelja i senjskog župnika dr. Richarda Pavlića te župnog kapelana vlč. Nikole Prše suslavili su gosti - svećenici Đakovačko-osječke nadbiskupije profesor fundamentalne teologije u Đakovu dr. Davor Vuković i vlč. Zdravko Čabrajc.
Predvoditelj trodnevlja vlč. Zgrablić, tijekom svojih propovidi progovorio je i o Blaženiku Miroslavu Bulešiću, ukratko je predstavio njegov život od rođenja u Čabrunićima, preko njegove mučeničke smrti u Lanišću, do njegove beatifikacije u Puli. Govoreći o svećeniku Miroslavu Bulešiću, kazao je kako je bio uzoran svećenik, pun pastoralne revnosti, čovjek molitve i čovjek djelotvorne ljubavi, koji je imao veliko srce za sve potrebne, te da je u svojem djelovanju nadahnjivao samo principima vjere, za koju je bio spreman položiti i vlastiti život. Svojim životom Miroslav i danas svjedoči jer je do kraja živio ono u što je vjerovao. Slaveći Miroslava vjerujemo kako su vrednote koje je on živio bezvremenske, od postanka svijeta do vječnosti.

U propovijedima trodnevlja, tumačeći Božju riječ, govorio je o obilju Božje ljubavi za koju trebamo otvoriti svoja srca, kako bi djelo te ljubavi primili i osjetili. Nastavio je: svaki put na svetoj misi gledamo čudo Božje ljubavi koju primamo u svetoj hostiji, to je ljepota života, kojeg živimo u Bogu. Također je vjernicima pojasnio prispodobu iz Evanđelja u kojoj je glavni lik, sijač i sjeme, sijač iz prispodobe je sam Isus Krist, Sin Božji a sjeme je Božja riječ, za koju trebamo pripremti naša srce da bude plodno tlo za Božju riječ koja je očitovanje Božje prisutnosti i snage. Na kraju je vlč. Zgrablić zahvalio župniku Pavliću na gostoprimstvu i pozivu da prevodi trodnevnu duhovnu pripravu uoči blagdana Gospe Karmelske-Ribarske. Zatim je okupljene vjernike senjske župe pozvao da sa svojim župnikom hodočaste na grob mučenika - Blaženog Miroslava Bulešića u Svetvinčenat.

senj-blagoslov-mora-ribara2Trećeg dana duhovne priprave uoči blagdana vjernici su nakon svete mise i ophoda oko Gospinog kipa krenuli iz senjske katedrale Uznesenja BDM u svečanoj procesiji za križem sa svećenicima, ministrantima, ribarima i ostalim vjerničkim pukom na senjsku glavnu rivu gdje su, u skladu sa običajima vezanim za blagdan Gospe Ribarske, obrednom molitvom blagoslovljeni more, ribari i ribarice u senjskoj luci.
Misno slavlje u katedrali uzveličao je liturgijskom pjesmom katedralni zbor sv. Cecilije pod vodstvom Ivana Prpića uz orguljsku pratnju Milana Dučića.

  Vijesti - Sve