Senjski zbornik posvećen jubilejima biskupa Bogovića

Petak, 5. 2. 2016.

U programu kojeg je moderirala ravnateljica Gradskog muzeja Senj prof. Blaženka Ljubović na početku je prikazana video prezentacija autora Ante Španića „Senj-simbol crkvenosti i kulture“ s rijetkim video materijalima vezanima za biskupa Bogovića i grad Senj. Zatim je predstavljen 41. broj Senjskog zbornika o čijim tehničkim svojstvima je govorio dr. Miroslav Glavičić. Dr. Željko Holjevac je novi broj Senjskog zbornika okarakterizirao znanstveno markantnijim od prethodnih, a članke posvećene povjesničaru i biskupu Bogoviću je označio sintagmom koju je u svom članku spomenuo riječki nadbiskup Ivan Devčić da je biskup Bogović „čovjek ostvarenih snova“ koji je od siromašnog dječaka došao do svećenika i znanstvenika koji se školovao na prestižnim rimskim studijima. Kao znanstvenik istraživao je crkvenu povijest koju je kao biskup i obnovio. Tri su glavne sastavnice znanstvenog djelovanja biskupa, pravoslavlje u Lici i Dalmaciji, glagoljica u Senju i Lici te crkvena povijest Like i gorske Hrvatske, zaključio je dr. Holjevac.
Sam biskup Bogović je u svom obraćanju istaknuo značaj nadbiskupa Devčića koji ga je kao urednik Zvona nagovorio na pisanje, a posebno i dr. Ante Glavičića s kojim je surađivao u Senjskom zborniku kao i Blaženku Ljubović i njen rad u Gradskom muzeju Senj.
Konačno održano je predstavljanje 7 knjiga kataloga Gradskog muzeja Senj koje je sakupljala ravnateljica sa suradnicima i koji su pratili aktivnosti u Gospićko-senjskoj biskupiji kao i događanja vezana za biskupa Bogovića. Predstavljanju se nazočili i predsjednici Katedre čakavskog sabora Modruše Zvonko Trdić i Katedre čakavskog sabora pokrajine Gacke Milan Kranjčević i Joso Jurković.

senj senj zborniksenj 3

  Vijesti - Sve