bener

Biskup Bogdan predslavio misu u spomen na 25. obljetnicu smrti legendarnog pripadnika Tigrova Damira Tomljanića Gavrana

Ika krivi put misa za gavranaVojni biskup Jure Bogdan predslavio je u nedjelju 17. veljače svečanu misu u spomen na 25. obljetnicu smrti legendarnog zapovjednika i hrvatskog branitelja, pripadnika 1. Gardijske brigade Tigrova Damira Tomljanovića Gavrana u njegovu rodnom Krivom Putu.

Misi u župnoj crkvi Gospe Snježne prethodio je molitveni spomen u kome je biskup Bogdan poručio da nas danas obasiplju osjećaji poštovanja i divljenja na pukovnika Damira Tomljanovića Gavrana kao i na brojne poginule branitelje koji su svoje živote ugradili u slobodu Hrvatske, a kao kršćani smo svjesni da svaka žrtva ima svoj smisao pa tako i Gavranova. Čovjek ponekad može i krivo vrednovati neke događaje, no zato Bog ne zaboravlja, on sve vidi, vrednuje i nagrađuje. Vijence i svijeće položili su najviši predstavnici državnih vlasti među kojima ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u ime predsjednika Vlade, Ante Deur u ime predsjednice Republike i Milijan Brkić u ime Hrvatskog sabora. 

U svojoj homiliji Biskup Bogdan iznio je svoju ugodnu impresijuod svih koji su položili svijeće, cvijeće i vijence na Gavranov grob,  da su se u osobnoj intimi sjetili Damira Tomljanovića Gavrana, nakon čega su se prekrižili. U tom znaku živio je i naš pokojnik, istaknuo je biskup Bogdan te prenio snažne poruke proroka Jeremije iz nedjeljnih čitanja. Bog nekima daje proročku viziju da idu naprijed i prenose njegove poruke.  Gavranova smrt nije uzaludnajer je i Krist uskrsnuo od mrtvih što je razlog nađe nade. Grob nije kraj  jer smrt je samo zarez u rečenici ljudskog života koji se nastavlja, što je temeljna istina naše vjere. Nama jedino preostaje truditi se i usklađivati život prema Božjoj riječi. Svojim križem Krist nam je otvorio perspektivu vječnosti, zaključio je mons. Bogdan. Na mi su suslavili župnik Senja i Krivog Puta i profesor na Teologiji u Rijeci dr. Richard Pavlić, vojni kapelani Ivan Blaževac i Milenko Majić, župni vikar Senja Nikola Prša, župnik Gospića Mario Vazgeč i đakon Josip Tomljanović. Glazbom je misu animirao katedralni zbor iz Senja pod vodstvom i uz orguljsku pratnju Ivana Prpića Špike.

Na koncu mise prigodni poklon biskupu uručio je gradonačelnik Senja Sanjin Rukavina.

Tekst i snimka (dio s mise i molitve kod groba) Zvonko Ranogajec

Ika krivi put biskup bogdan 25 godina smrti d. tomljanovica gavrana

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice