Jelena Križarica u Rakovici

Written by Zvonko Ranogajec, prof. on . Posted in Slunj

rakovica JelenaKrizarica.jpgU Rakovici je svečano obilježen blagdan Jelene Križarice, nebeske zaštitnice ove župe. Svečanu svetu misu na sam blagdan18. kolovoza u 11 sati predvodio biskup gospićko-senjski mons. dr. Mile Bogović u suslavlju 13 svećenika Slunjskog dekanata na čelu s dekanom i župnikom Slunja mons. Milom Pecićem, župnikom i dekanom Senja preč. Milom čančarom, domaćim župnikom preč. Petrom Bogutom, ekonomom biskupije Nikolom Turkaljem. Nsastupoi je župski zbor župe sv. Nikole iz Brod Moravica.

Donatori orgulja za Rakovicu.Biskup Bogović se podsjetio na početku događaja pred deset godina kada su svećenici tadašnje Riječko-senjske nadbiskupije nakon oslobodilačke akcije Oluja u Rakovici održali svećenički dan predvođeni pokojnim nadbiskupom Antunom Tamarutom.

Mnogo je toga od tada učinjeno, no nemojmo se hvalčiti već pogledajmo što se još može učiniti. Dan kada su Hrvati katolici slunjskog kraja nakon Oluje došli ponovo u svoje razrušene kuće i zapuštene voćnjake.
Biskup je usporedio kao i godinom 313. kada je sin Jelene Križarice Konstantin u tadašnjem Rimu kršćanstvo proglasio «slobodnim».

Biskup je u nastavku podsjetio na patnje naroda ali i svećenika tog kraja od kojih su mnogi svojim primjerima svejdočili patnje zajedno s narodom od Josipa Bogovića, preko Marijana Ožure i Mile Pecića koji su stalno bili uz svoj narod.
No, mi iako smo bili prognani i sve nam je uništeno ne smijemo mrziti a našom pobjedom ne slavimo ničiji poraz, poručio je biskup Bogović te poručio da svi dođu 9. rujna na Krbavu na polaganje temeljnog kamena hrama hrvatske zahvalnosti za sve koji su u povijesti dali život za svoj narod.

Tekst i snimke (detalj s mise) Zvonko Ranogajec

Ispis