bener

Misa na Dan općine Cetingrad

cetingrad misa na dan opcine(Cetingrad, 7.8.2017.) - U ponedjeljak 7. kolovoza u Cetingradu je svečanim misnim slavljem kojeg je predslavio župnik i dekan slunjski mons. Mile Pecić obilježen Dan općine. Suslavio je mjesni župnik mons. Marijan Ožura kao i župnik Sinca i novoimenovani župnik Cetingrada Stanko Smiljanić. Misu su uzveličali karlovački župan Damir Jelić, načelnica općine Cetingrad Marina Kalić kao i brojni uzvanici i predstavnici više gradova i općina, braniteljskih udruga, vojske i policije.Misu je liturgijskom glazbom uveličao župni zbor uz orguljsku pratnju Kristijana Katića.

U svojoj homiliji mons. Pecić je istaknuo:“ Isus kaže učenicima imajući pred očima gladni narod: „Dajte im vi jesti“. Što mi imamo – pitali su se učenici- sedam kruhova i dvije ribice, nešto malo novca...Tu počinje čudo: kad su svi otvorili torbe i iznijeli ono što su imali tada je nastalo čudo obilja. Onda je narod poslušao Isusa i posjedao. Možemo reći da su srca slomila oholost i nevjeru i otvorila se drugomu. A kad se srca otvore onda zapravo nastaje čudo. Čudo obilja dogodilo se u domovinskom ratu: nitko nije umro od gladi. A to samo zato što je ljubav pokrenula mnoga srca te su iznijeli i ponudili ono što su imali. Ako svi tražimo danas samo svoja prava, kako možemo ostvariti napredak? Ako ljubav nije pokretač naših aktivnosti, onda se ne može dogoditi čudo obilja. Krist je ljubav i ne može biti ravnodušan prema ljudskoj bijedi. Ali, on ne vrši djela ljubavi bez čovjekove suradnje. On će reći i nama: „Dajte im vi jesti“. A to znači otvorite srca jedni prema drugima.”
Nakon mise položeni su vijenci pred spomenik braniteljima nedaleko crkve. Vijence su položili: načelnica općine Marina Kalić sa suradnicima, župan Damir Jelić, predstavnici policije, branitelja, vatrogasaca, nogometaša, nacionalnih manjina...Na kraju je župnik Marijan Ožura predvodio molitvu. Od spomenika braniteljima uputili su se prema bisti predsjednika Tuđmana. Ovdje su se sjetili kratko čovjeka koji je preokrenuo povijest. Državničkom mudrošću, hrabrošću i inicijativama prokrčio je put prema samostalnosti i oslobođenju okupiranog dijela Hrvatske.
U obližnjem domu kulture nastavljena je svečana sjednica koju je otvorio predsjednik općinskog vijeća Nikola Paulić.

Tags: Cetingrad, dan grada

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice