bener

Biskup Valter Župan za blagdan Velike Gospe u Zavalju

zavalje i biskup zupan(Zavalje, 15.8.2017.) - Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije svečano je ove godine proslavljena u župi sv. Franje Asiškog, jedinoj župi Gospićko-senjske biskupije koja se od vremena nakon Drugog svjetskog rata nalazi u susjednoj Bosni i Hercegovini. Blagdan Velike Gospe tradicionalno okuplja veliki broj hodočasnika iz drugih župa Slunjskog dekanat kao i
župe sv. Ante Padovanskog iz Bihaća. Ove godine blagdan Velike Gospe predslavio je krčki biskup u miru mons. Valter Župan u suslavlju mjesnog župnika Zavlja kao i Donjeg Lapca i Boričevca Dina Rupčića.

Crkva u Zavalju bila je prepuna vjernika među kojima su bili i članovi KUD-a Lička Plješivica. Biskup župan je u propovjedi govorio o Marijinom majčinstvu, kao i o značaju biološke majke nekad i danas. Biskup je na misi blagoslovio obnovljeni križ to jest korpus Krista u prirodnoj veličini koji se nalazio u grobnoj kapeli a od sada će se nalaziti u župnoj crkvi. Na kraju mise biskupu su župljani darovali ličku kapu a najmlađa župljanka lički ručnik, dok je KUD Plješivica prinijeo biskupu kosaru s prigodnim darovima.

Na misi u 17 sati koju je također predvodio biskup Župan uz župnika Dina Rupčića sudjelovao je i župnik Drežnika Grada i Vaganca Mile Šajfar. Biskup je u propovjedi govorio o nepokolebljivoj i ustrajnoj Marijinoj vjeri. Na kraju mise župnik Rupčić je zahvalio mons. Valteru na dolasku a biskup je rekao da je iznimno počašćen što je došao u ove rubne dijelove Gospićko -Senjske biskupije. Nakon večernje mise biskup je obišao grob mučki ubijenog župnika Zavalja vlč. Mile Ivančića te se pomolio i na grobovima svećenika Kriškovića i Domineza te se u pratnji župnika i časnih sestara pomolio i razgledao novouređenu grobnu kapelu sv. Križa.

Tags: Velika Gospa, Valter Župan, Zavalje

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice