Biskup Bogović predslavio misu na 5. obljetnicu smrti vlč. Mile Ivančića

Written by Zvonko Ranogajec, prof. on . Posted in Slunj

zavalje biskup bogovic i 5. oblj. smrti mile ivancica(Zavalje, 8.2.2018.) - Svetom Misom zadušnicom koju je predslavio umirovljeni gospićko- senjski biskup mons. Mile Bogović obilježena je u četvrtak 8. veljače peta godišnjica mučeničke smrti domaćeg sina, zavaljskog župnika vlč. Mile Ivančića. Uz mjesnog župnika Dina Rupčića suslavili su župnik Korenice mons. Mile Čančar, župnik Perušića i Kaluđerovca vlč.Mile Šajfar, te pater Euzebije pavlin iz Kamenskoga . U asistenciji su bili ministranti iz Donjega Lapca te pavlinski bogoslov i pavlinski časni brat. Na Misi su bile i časne sestre Klanjateljice Krvi Kristove koje djeluju u župi Sv.Ante u Bihaću, dok je pjevanje predvodila Dragica Keča pjevajući sa zavaljskim ženama stare liturgijske pjesme.


U pozdravnom govoru župnik Rupčić je istaknuo da smo danas došli Bogu zahvaliti na daru života Mile Ivančića kao čovjeka i svećenika,ali reći jedno veliko hvala vlč. Mili za sve sto je učinio na njivi gospodnjoj osobito kad je došao u rodnu župu Zavalje 1997. godine gdje su župna i filijalna crkva bile srušene a župni stan spaljen .U nadahnutoj propovjedi biskup Bogović istaknuo je da u povijesti naše mlade Gospićko -senjske biskupije su dvojica svećenika ubijena, vlć. Josip Rafaj i vlč. Mile Ivančić. Biskup je također naglasio da je u Slunjskom kraju puno svećenika ubijeno u vrijeme drugog svjetskog rata i da se Mile Ivančić pridružuje svim tim svećenicima mučenicima. Biskup je istaknuo da je sa svom odlučnošću kao sto je Isus krenuo u Jeruzalem i pokojni župnik Ivančić odlučno prihvatio doći na Zavalje. Pokojni Mile je volio svoj narod, s njim se radovao i plakao i kao sto se Isus znojio u Maslinskom vrtu krvavim znojem, tako se i vlč. Mile znojio krvavim znojem umirući u Maslinskom vrtu u župi Zavalje. Blagoslivljajući svojom krvlju ne samo zidove i tlo župnog stana nego i čitavu Župu neka nam vlč. Mile bude zagovornik u nebu zaključio je biskup.
Biskup je na kraju blagoslovio spomen ploču podignutu na mjestu pogibije i mučke smrti vlč. Ivančića u župnom stanu. Ploču je podignuo župnik Dino Rupčić uz pomoć zahvalnih župljana.

Tags: Zavalje

Ispis