bener

Gospa Lurdska u Velikom Skočaju

zavalje skocaj gospa lurdska(Zavalje, Veliki Skočaj, 11.2.2018.) - Gospa Lurdska nebeska je zaštitnica filijalne crkve župe Zavalje u Velikom Skočaj koji je ove godine proslavljen na 6. nedjelju kroz godinu. Misno slavlje predslavio je župnik Donjeg Lapca, Boričevca i Zavalja vlč. Dino Rupčić.
Pošto se na taj dan slavi i Dan bolesnika, vlč. Dino podijelio je na misi i sakrament bolesničkog pomazanja a tradicija nalaže da se za ovaj zbor na Skočaju obavi i zavjet oko kipa odnosno pećine Gospe Lurdske, a blagoslovljena je i voda koja podsjeća na Lurdsku. Na misi se bilo oko šezdeset vjernika, što iz samog Skočaja što iz drugih sela zavaljske odnosno bihaćke župe.

Župnik se u propovijedi osvrnuo sa prvo čitanje i evanđelje u kojima se spominje bolest gube. Tad vrlo prisutna bolest gube ne samo da je izolirala čovjeka od drugih, da je morao živjeti na nekom posebnom daleko od naselja, nego mu je ugroženo i dostojanstvo, jer je morao vikati nečist da upozori i ne zarazi druge ljude.  Gubavac iz Evanđela ponizno prilazi Isus i moli da mu pomogne. Propovjednik je povezao gubavca s Marijom koja je također ponizno bogu služila i bogu prilazila. Propovjednik je u propovjedi zaključio da je puno gora od ove vanjske ona unutarnja guba, jer ta je guba uzrok ljudskog zla i puno se teže čisti.
Pod misom se molilo za sve bolesne a posebno za bolesnu djecu.
Ova crkva izgrađena je 1912. godine a kasnije su dograđivani sakristija i zvonik. Ovu crkvu koja je bila ponos Skočajaca te primjer rad, vjere i pobožnosti njihovih predaka zapalili su četnici 1994. godine. Izgorjelo je sve i ostale su samo gole zidine. Ipak u poratnim godinama, skočajci posebice oni raseljeni diljem domovine i svijeta predvođeni Milom Mlinarićem Piranovim vratili su ovoj crkvi stari sjaj. Ove jeseni nanovo je prekraćena i preuređena sakristija, a nadamo se da će radovi biti nastavljeni i na samom prostoru crkve kao i zvoniku.

Tags: Gospa Lurdska, Zavalje, Skočaj

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice