Slunjani se spominju 27. godišnjice progona

Petak, 16. 11. 2018.

Vijence za poginule Slunjane položili su izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Ivan Krupec, karlovački župan Damir Jelić, karlovački gradonačelnik Damir Mandić, domaći gradonačelnik Jure Katić i predstavnici brojnih udruga. Molitvu odrješenja predvodili su župnik i dekan slunjski mons. Mile Pecić i vojni kapelan don Milenko Majić. Zatim je slijedila kolona sjećanja središtem Slunja ulicom S. Radića do spomenika trojici ubijenih policajaca te do župne crkve Presvetog Trojstva.

Misu je predslavio biskup u miru Mile Bogović u suslavlju mjesnog župnika i dekana slunjskog mons. Mile Pecića, vojnog kapelana don Milenka Majića i župnika Cetingrada Stanka Smiljanića. „Danas se sjećamo naše braće koji su dali svoje živote, ne radi gorčine, već da crpimo hrabrost iz njihovih žrtava“, istaknuo je na početku mise mons. Mile Pecić. Biskup Bogović u svom je obraćanju istaknuo:
“Na današnji dan sjećamo se križa, on je koristan, u njega vjerujemo i stavljamo ga na sebe ne mrzeći druge. Danas je dan sjećanja, a u memoriji ovisi koliko do nečega držimo. Mi kršćani se okupljamo oko spomenika-križa Kristova koji je naš oltar. To je pogotovo važno u današnje vrijeme dezorijentacije kada mnogi na prvo mjesto važnih stavljaju ime „nitko“. Mi kršćani možemo biti sol ovome svijetu u kojem je potrebno osobno svjedočanstvo. Pri tome čuvajmo osobne i obiteljske uspomene jer je vjerničko sjećanje temeljitije je od političkih sjećanja. Osobno sam napisao knjigu o povijesti crkve u Slunjskom kraju čime sam obogatio memoriju ovog prostora, a postoje i nacionalna sjećanja kao što je stradanje Vukovara. Svaki sustav ima svoje spomenike i parole a naša kršćanska parola je „Tvoju smrt Gospodine naviještamo, tvoje uskrsnuće slavimo, tvoj slavni dolazak iščekujemo. Ivan Pavao II. poručio nam je da je potrebno očistiti memoriju. Vjernička sjećanja svakako su temeljitija od onih političkih, što smo i postigli gradnjom Crkve hrvatskih mučenika. Hrvatskim križnim putem od Vukovara i Bleiburga do Udbine i kao svehrvatskih grobom na Krbavskom polju doprinijeli bi zdravlju hrvatskog naroda, zaključio je biskup Bogović svoju homiliju.

Slijedio je sat povijesti održan u pastoralnoj dvorani župe na kojem je prikazan film ratnog snimatelja Vlade Butine pod nazivom „104 sumraka“ koji simbolički označava 104 noći provedene u progonstvu.

slunj biskup bogovic i misa na 27 obljetnicu progonstva slunjanaslunj molitva 1

  Vijesti - Sve