bener

Dan župe Vaganac

vaganac krizeva 16(Vaganac, 14.9.2016.) - U župi Vaganac u Slunjskom dekanatu svečano je proslavljen blagdan Uzvišenja sv. Križa, nebeski patron ove župe u slunjsko-plitvičkom kraju. Misno slavlje u 12 sati predslavio je župnik Zavalja u susjednoj BiH koja pripada Gospićko-senjskoj biskupiji i Boričevca vlč. Dino Rupčić u suslavlju sa svećenicima Slunjskog i Udbinskog dekana, na čelu s mjesnim župnikom Milom Šajfarom, župnikom i dekanom gospićkim mons. Milom Čančarom, slunjskim župnikom mons. Milom Pecićem i brojnim svećenicima, njih ukupno devet.

Na misi su se okupili brojni Vagančani razasuti diljem Hrvatske i koji na taj dan dolaze u svoj rodni kraj. Propovjednik vlč. Dino Rupčić na početku je podsjetio da nas Uzvišenje sv. Križa vraća na Veliki petak kao još jedna blagdan koji nagrađuje vrijednost Kristova križa, a koji je nastao kao zahvala što je sv. Jelena Križarica Kristov križ sačuvala kao relikviju. Križevom slavimo sve naše križeve koje često na vidimo ali ih osjećamo kao teško breme, sve nesloge u obitelji kao posljedicu neodgovarajućih uvjeta života nedostojnih čovjeka, ili kod svećenika kada osjećaju svoju samoću. Naš križ nas vodi u nebo i preko njega najbolje razumijemo Isusovu žrtvu za nas. Križ je vrhunac Kristove ljubavi za nas. Ne dopustimo da križ na zidu ili lančiću bude samo dekor već istinski simbol vjere s kojim ćemo se dičiti i ponositi, posebno u onim trenucima kada zbog njega budemo ismijavani i ispljuvani, zaključio je svoju propovijed vlč. Dino Rupčić.
Misu je glazbom uzveličao župni zbor uz orguljsku pratnju Petar Hodaka, župnik vlč. Mile Šajfar zahvaliti je svima koji su svojim odazivom dali udio ovom slavlju. Druženje se nastavilo pred crkvom a među vjernicima je bio i načelnik općine Plitvička jezera Boris Luketić.

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice