Biskupijski susret čitača u liturgiji

Written by Zvonko Ranogajec, prof. on . Posted in Pozivi i najave

susret čitača(Plitvice, 12.11.2016.) - U subotu 12. studenog održan je u pastoralnom centru Marije Majke Crkve na Mukinjama na Plitvicama redoviti godišnji susret čitača u liturgiji Gospićko-senjske biskupije. Susret je započeo molitvom Trećeg časa u pastoralnoj dvorani nakon čega je sudionike susreta, njih blizu stotinu iz svih dekanata biskupije na čelu sa svojim župnicima pozdravio generalni vikar biskupije i župnik Otočca mons. mr. Tomislav Šporčić. On je istaknuo da je ovo jubilarni deseti susret a da su do sada bile obrađivane razne teme značajne za kvalitetu čitanja u liturgiji. Nakon više godina konačno je za glavnog moderatora susreta došao red na suizdavača lista Živo vrelo, pročelnika Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral i profesor na zagrebačkom KBF-u dr. fra Antu Crnčevića, jednu od najkompetentnijih osoba za liturgiju. On je govorio na temu „Služenje liturgijskog čitača Božjoj vjeri“.

„Kada molimo nastojimo poruku razumjeti i udubiti se u nju, nastojimo shvatiti poruku i što ona unos u naš život. U liturgiji je to još dublje, to je dio obrednog događaja, Božja riječ je ostvarivateljska i događajna. Liturgija je događanje spasenja, to je slavlje sakramenta. Sakramenti nastavljaju spasenjsko djelovanje uskrslog Krista,“ najavio je temu dr. Crnčević te za liturgiju istaknuo dva glavna obilježja, ona je zajedničko djelo koje zahvaća cijelu zajednicu kao i djelo kada joj pristupamo osobno kao činu spasenja. Čitač u liturgiji posuđuje svoj glas Bogu koji govori pri čemu je bitno da zajednica osjeti da joj je ta riječ upućena. Mi kao Crkva zajednica smo koja okuplja, prinosi i sluša, a čitač je služitelj riječi. I Božja riječ je prilika Božje prisutnosti kao i pričest.
Dr. Crnčević zatim je istaknuo obredne elemente liturgijske riječi, poklik (Božja riječ je događajna), molitvu, mjesto naviještanja Božje riječi i Lekcionar ili obrednu knjigu. Božja riječ je preobraženski događaj i to je služba koja daje puno prostora, zaključio je predavač. Zatim je kod pitanja nazočnih čitača iskristalizirano više pitanja, kao što je pitanje akolita, odnosa dramskog i liturgijskog čitanja, pripreme za čitanje te ulozi Živog vrela u stvaranju liturgijske kulture i duhovnosti.

Ispis