Blagoslov novog zvona na kapeli Krista Kralja u Ogulinu

Written by vlč. Mišel Grgurić on . Posted in Pozivi i najave

Na Cvjetnu nedjelju u Ogulinu je u samostanu sv. Franje Asiškog održana svečanost pored  kapele Krista Kralja. U nazočnosti stotinjak vjernika ogulinski dekan i župnik Zagorja Ogulinskog dr. Željko Blagus predslavio je svečanost blagoslova novog vanjskog zvona na kapeli u suslavlju s fra Mirkom Gregovom koji u ime franjevaca trećoredaca glagoljaša iz župe bl. A. Stepinca upravlja samostanom.

 

Franjevci upravljaju samostanom od 1937. godine te su se posebno istaknuli u pastoralu bolesnika, da bi od 2001. godine dobili upravljanje novom župom bl. A. Stepinca u kojoj je 2009. sagrađena i blagoslovljena nova župna crkva. Politika provincije je da se zbog manjka zvanja težište pastorala stavi na samostane na Krku, Zadru, Zagrebu i Odri, zbog čega je upitno daljnje upravljanje samostanom koji sve više postaje teret. No, dio vjernika iz župe sv. Križa teško se miri s takvim stavom, te i dalje s bezgraničnom ljubavlju podupiru i pomažu rad i djelovanje svoje „kapelice“  na Prapućama. Tim slijedom je uz donaciju Obrtničke i tehničke škole ravnateljice Zrinke Ceranić- Jurković kao i majstora Darija Turkovića postavljeno novo zvono na bočnoj strani kapele Krista Kralja. Svečanosti je nazočio i gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović s dijelom suradnika kao i brojni vjernici.

Pri obredu blagoslova dr. Blagus je istaknuo:“Zvona zovu nas kršćane i svekoliki božji puk na bogoslužja.  Ovom prilikom se prisjetimo da smo jedna obitelj u jedinstvu po Kristu.“ Nakon blagsolova zvona fra Mirko Gregov obavio je blagoslov maslinovih grančica, nakon čega je u kapeli održana misa uz pjevanje Muke. Korizmene napjeve izvodio je mješoviti župni zbor uz orguljsku pratnju Marija Lovničkog.

Tekst  i snimka (blagoslov zvona) Zvonko Ranogajec

blagoslov zvona

Ispis