bener

Udbina

Stepinčevo u Donjem Lapcu

Stepinčevo u Donjem Lapcu

Po prvi puta je u najmlađoj župi Gospićko-senjske biskupije svečano proslavljen blagdan Stepinčeva kojeg je predslavio rektor sjemeništa Zmajević u Zadru i ravnatelj katoličke osnovne škole Iva Mašine don Roland Jelić. Suslavio je mjesni župnik Donjeg Lapaca, Zavalja i Boričevca Dino Rupčić.

Continue Reading

Ispis E-mail

Biskup Bogović na Novu godinu u Donjem Lapcu

donji lapac ng marija bogorodica(Donji Lapac, 1.1.2019.) - Gospićko-senjski biskup u miru mons. Mile Bogović predslavio je blagdan sv. Marije Bogorodice u župi sv. Ivana Pavla II. u Donjem Lapcu. U svom obraćanju na početku građanske godine progovorio je o blagdanu Bogorodice Marije kojoj je posvećeno slavlje na prvi dan Nove godine. Suslavio je mjesni župnik Dino Rupčić.
Biskup Bogović na početku je progovorio o značaju zanimanja i zvanja. „Koja su to temeljna ljudska zvanja pa prije nego skrenemo pozornost na električare i automehaničare, pogledajmo kakvo je stanje s temeljnim ljudskim zvanjima: očinstvom, majčinstvom. Nije li i danas važno kako biti otac, kako biti majka? Neće se nitko, valjda, usuditi reći da ta zvanja nisu važna za napredak čovječanstva. Danas slavimo Mariju kao rodilju i odgojiteljicu, kao majku. U Mariji kršćanin čita onaj nepatvoreni majčinski osjećaj koji je svima potreban, kojega smo svi žedni i gladni, a koji se sve rjeđe susreće a sve češće javno omalovažava i obezvrjeđuje. U poplavi godišnjih priznanja i nagrada kao da i u crkvenim krugovima zvuči staromodno: Majka godine!

Continue Reading

Ispis E-mail

Blagoslov zvona za župnu crkvu Sv. Jurja mučenika u Korenici

korenica novo zvono(Korenica, 5.12.2018.) - Župa Sv. Jurja mučenika u Korenici, okupila je svoje župljane na zornicu u 6,20 sati, ali i na radosni događaj blagoslova novog srednjeg zvona koje su dali izraditi sredstvima što su ih dali župljani, donatori i Gospićko-senjska biskupija. Bivše zvono slomilo se prije Uskrsa ove godine.
Danas, 5. prosinca 2018. misu zornicu predvodio je domaći sin preč. Mišel Grgurić, biskupov tajnik i kancelar biskupije. Koncelebrirao je domaći župnik mons. Mile Čančar.

Continue Reading

Ispis E-mail

Kanonska vizitacija župa Udbina i Podlapača

udb vizit 1(Udbina, 6.11.2018.) - U sklopu kanonske vizitacije župa, gospićko-senjski biskup Zdenko Križić s tajnikom vlč. Mišelom Grgurićem, pohodio je 6. studenoga župe sv. Nikole biskupa u Udbini i sv. Jurja mučenika u Podlapači. Vizitacija tih župa trebala je biti u veljači ove godine, ali je odgođena zbog vremenskih neprilika koje su bile u to doba godine. Po dolasku u Udbinu biskupa je dočekao župnik i udbinski dekan preč. Josip Šimatović koji je mons. Križića upoznao sa stanjem u župama Udbina i Podlapača. Zatim je biskup krenuo u pohod javnim ustanovama na području župe Udbina.

Continue Reading

Ispis E-mail

U Donjem Lapcu obilježen spomendan kraljice Katarine Kotromanić

donji lapac katarina(Donji Lapac, 27.10.2018.) - U subotu 27. listopada u župi sv. Ivana Pavla II. u Donjem Lapcu treću godinu za redom obilježen je misnim slavljem spomendan kraljice Katarine  Kotromanić čije ime osi KUD iz Donjeg Lapca. Svečanosti su se priključili i članovi HKUD Korenica. Misu je predslavio župnik Gračaca fra Tino Labrović u suslavlju mjesnog župnika Donjeg Lapca, Zavalja i Boričevca Dina Rupčića i bivšeg župnika Korenice a sada čuvara svetišta na Krasnom i župnika Kutereva vlč. Stipe Zebe.

Continue Reading

Ispis E-mail

Kardinal Puljić predvodio slavlje zaštitnika župe Donjeg Lapca, sv. Ivana Pavla II.

donji lapac kardinal puljic(Donji Lapac, 21.10.2018.) - U nedjelju 21. listopada u župi sv. Ivana Pavla II. svečano je proslavljen blagdan nebeskog zaštitnika ove župe, najmlađe u Gospićko-senjskoj biskupiji. Svečanost proslave patrona župe po treći puta od osnutka župe predvodio je vrhobosanski kardinal i sarajevski nadbiskup Vinko Puljić u koncelebraciji mjesnog župnika Dina Rupčića, župnika župe sv. Križa iz Ogulina Josip Štefančića, župe sv. Antuna Padovanskog iz Bihaća fra Bone Tomića, gvardijana franjevačkog samostana u Čuntiću fra Petra Žagara i zamjenika kardinalova tajnika Jošta Bezeka. U nazočnosti brojnih hodočasnika iz Ogulina i Oštarija kao i župa Udbinskog dekanata, misi su nazočili i gosti iz KUD-a Plješivica iz Zagreba, inače potomci raseljenih Zavaljčana. Misu je glazbom animirao župni zbor pod vodstvom i uz orguljsku pratnju Karle Tripalo.

Continue Reading

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice