bener

Udbina

Završava se crkva sv. Ivana Pavla II. u Donjem Lapcu

donji lapac zavrsetak crkve i zupnog doma(Donji Lapac, 29.7.2016.) - Prošlo je nešto više od godinu dana a brojni katolici pridošli nakon Domovinskog rata u Donji Lapac nakon što su prognani iz Bosne i Hercegovine, konačno će dobiti primjeren pastoralni prostor. Blagoslov gradilišta nove crkve obavljen je 27. svibnja 2015. godine od strane tadašnjeg gospićko-senjskog biskupa Mile Bogovića koji je bio uz tadašnjeg župnika Boričevca kojem pripada Donji Lapac Stipe Zebe glavni inicitaor da u ovom kraju nakon turskih prodora i 15. stoljeća ponovo zazvone crkvena zvona na katoličkoj crkvi. Gradnjom crkve sv. Ivana Pavla II. Hrvati u ovom mjestu po prvi puta u novom vijeku dobivaju crkvu. koja će biti njihovo pastoralno i nacionalno uporište.

Kamen temeljac za crkvu u Lapcu blagoslovio je papa Ivana Pavao II. za svog pastoralnog posjeta Hrvatskoj 4. rujna 1998. godine u Splitu, a upravo ovom papi i novom svecu Katoličke crkve posvećena je nova lapačka crkva. Zvona na njoj su zazvonila 30. travnja ove godine kada ih je blagoslovio tada apostolski administrator Gospićko-senjske biskupije i biskup u miru Mile Bogović u suslavlju novog župnika Boričevca vlč. Dine Rupčića kao i prethodnih župnika Lapca fra Jakova Prcele i Stipe Zebe. Biskup je tada napomenuo da su tadnja zvona na katoličkoj crkvi u Donjem Lapcu zamrla 1527. godine turskim osvajanjem, i koja će ponovo zazvonila.
Kako saznajemo od župnika Boričevca Dina Rupčića radovi na završetku crkve i župnog stana na samom su kraju te se uskoro očekuje posveta crkve. Isto tako u planu je gradnja kapele za brojne vjernike u susjednom Srbu koji također spada pod župu Boričevac. Radove na crkvi i župnom stanu obavlja tvrtka Givi iz Otočca a u tijeku su završi radovi na uređenju okoliša pastoralnog kompleksa.

Tags: Sv. Ivan Pavao II., Donji Lapac

Ispis E-mail

CookiesAccept

Pretraživanje stranice