bener

Udbina

Kalendar u znaku oproštajnih pisama hrvatskih mučenika za vjeru i dom

gs kalendar 12 oprostajnih pisama(Gospić, 25.8.2014.) - Uoči proslave Dana hrvatskih mučenika na Udbini, Ordinarijat u Gospiću izdao je desetu godinu za redom Kalendar hrvatskih mučenika koji je ove godine u znaku 12 oproštajnih pisama hrvatskih mučenika za vjeru i dom. Time je nastavljena tradicija izdavanja vrlo vrijednih kalendara započetih još 2003. godine s temom Glagoljaškog blaga Like koju je biskupija izdala u suradnji s Maticom hrvatskom.

Dvanaestlisni kalendar hrvatskih mučenika izdaje se od 2006. godine a teme su bile: 2006. Mučenici s hrvatskih prostora, 2007. Mučenički sjaj na licu Hrvatske, 2008. Vrednovanje mučeništva u hrvatskoj povijesti odnosno 10. obljetnica proglašenja blaženim kardinala Stepinca, 2009. Hrvatski križevi-simboli, 2010. Poruke hrvatskih mučenika, 2011. Hrvatski mučenici u Drugom svjetskom ratu i ranom poraću, 2012. Pape i Hrvati kroz povijest, 2013. Duhovno zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske te 2014. O govoru Crkve hrvatskih mučenika.
Kalendar na naslovnici donosi kip bl. Pape Ivana Pavla II. ispred Crkve hrvatskih mučenika na Udbini te njegov poziv i upozorenje svijetu s praga trećeg tisućljeća u njegovom apostolskom pismu Tertio millenio adveniente br. 37 :"Potrebno je da mjesne Crkve sve učine da se ne prepusti zaboravu spomen onih koji su pretrpjeli mučeništvo!" Na naslovnici slijedi tekst vezan za 12 oproštajnih pisama hrvatskih mučenika za vjeru i dom. „Jedan književnik je napisao da Hrvati mogu u životu lutati na sve strane, ali redovito umiru kao katolici", ističe biskup Bogović u naslovnom tekstu te piše da su svjedoci masovnih stradanja Hrvata koncem i nakon Drugog svjetskog rata kad su bili ubijani stavljali su na sebe znak križa, zazivali Božju pomoć, predavali se u ruke Božje, spominjali Boga, Isusa Krista i Majku Božju. U siromaštvu takvih pisanih svjedočanstava sačuvano je nekoliko pisama na smrt osuđenih koji su neposredno prije smrti jasno izrazili svoju vjeru i kršćansku ljubav prema Bogu, narodu i Domovini. Takvih zapisa ima Takve zapise koje donosi kalendar sakupili su Anđelko Mijatović i Maja Runje, te se za svaki mjesec donosi po jedno potresno pismo.
Osim toga kalendar kod svakog mjeseca donosi iscrpan popis svih mučenika rođenih u pojedinom mjesecu, odnosno hrvatskih svetaca, mučenika i stradalnika Spomenuti kalendar kao i jednolisni mogu se nabaviti u Gospićko-senjskoj biskupiji po cijeni od 8 kuna. Kalendar je tiskala i uredila OG-grafika iz Ogulina.

Tags: mučenici, CHM, DHM

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice