bener

Udbina

Korizmeno hodočašće 2016. Ogulinskog dekanata na Udbinu

og dek koriz1(Udbina, 6.3.2016.) U nedjelju 6. ožujka održano je na 4. korizmenu nedjelju hodočašće vjernika Ogulinskog dekanata u Crkvu hrvatskih mučenika na Udbinu. Bilo je to 11. korizmeno hodočašće. Prve godine hodočastilo se u Senj, zatim pet godina u Gospić te zadnjih pet godina na Udbinu u nacionalno svetište hrvatskih mučenika. Ovogodišnje hodočašće okupilo je oko 300 hodočasnika. Pokorničko bogoslužje predvodio je na početku župnik župe bl. A. Stepinca fra Petar Grubišić nakon čega je održana ispovijed i pobožnost križnog puta koju je predvodio župnik Generalskog Stola i Bresta Mrežničkog vlč. Ivica Tolla. U 17 sati je slijedilo misno slavlje koje je predvodio Gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogoviću u koncelebraciji 9 svećenika dekanata. Hodočasnike je na početku pozdravio čuvar nacionalnog svetišta Crkve hrvatskih mučenika na Udbini mons. mr. Tomislav Rogić, dok je o Godini milosrđa kroz aktivnosti u Ogulinskom dekanatu iznio župnik i dekan ogulinski preč. Robert Zubović. 

„Otvorimo svoja srca i molimo da nas Bog obdari duhovnim i tjelesnim djelima milosrđa“ , istaknuo je biskup na početku svoje homilije u kojoj je istaknuo veličinu Boga kao dobrog Oca. Prema ljudskoj logici Bog se odnosi prema ljudima kako je netko zaslužio, no Bog je više nego pravedan – On je milosrdan. Božju strategiju čini kako spašavati, a ne kažnjavati, a glavni projekt je Isus Krist kojeg stalno studiramo iz Evanđelja. Prema Bogu se mogu spasiti i grješnica i razbojnik na križu te postati dionici Božje ljubavi, a ta ljubav ima izvor u Presvetom Trojstvu, kome je posvećena jedna od najstarijih crkava nekadašnjeg biskupskog središta na Modrušu. Dok farizeji i pismoznanci računaju na pravdu, carinici i grješnici računaju na milosrđe. Upravo o tome govori i prispodoba o milosrdnom ocu, istaknuo je biskup. Nevolje koje nas zadešavaju, mogu biti predmet obraćenja na dobro. No, da bi se spasili, treba slušati Boga jer Bog je veličanstveniji no što smo mi, a ta slika neka bude i nama poziv da se vratima Bogu, zaključio je biskup u svojoj homiliji.
Na misi je koncelebriralo devet svećenika dekanata a na kraju je mons. Tomilsav Rogić pojasnio smisao novog oltarnog reljefa autora Kuzme Kovačića, Slava hrvatskih mučenika. To je još bolje pojasnio na završnom dijelu hodočašća u kripti crkve kroz video prezentaciju. Prezentirano i svih 16 župa dekanata priredio je vlč. Kristijan, kapelan u župi sv. Križa - Ogulin.

og dek koriz2

OG dekanat na korizmenom hodočašću Udbina 2016

Ispis E-mail

CookiesAccept

Pretraživanje stranice