Gospić

Održan Festival slavne povijesti Ličke pukovnije

Written by Franje Puškarić, prof. on . Posted in Gospić

Festival1(Gospić, 17.3.2017.) – U petak, 17. ožujka, u Osnovnoj školi dr. Jure Turića u Gospiću održan je Festival slavne povijesti Ličke pukovnije. Festival su organizirali Hrvatski institut za povijest i Osnovna škola dr. Jure Turića u Gospiću u suradnji s povijesnom postrojbom Gospićkom gardom – Vukovima. U 11 sati otvorenju Festivala i predavanjima prisustvovali su učenici viših razreda i djelatnici škole, gosti i uzvanici iz društvenih institucija s područja Gospića i Ličko-senjske županije, kao i gospićko-senjski biskup u miru i povjesničar, mons. dr. sc. Mile Bogović te gospićki župnik i dekan, mons. Mile Čančar. Na početku je prisutne u ime organizatora i kao domaćin pozdravio ravnatelj škole, Ivica Radošević.

Nakon pozdravnih riječi, prvo predavanje održao je dr. sc. Alexander Buczynski na temu: „Ratni podvizi Ličke pukovnije za vrijeme Marije Terezije – Gdje su i kako ratovali Ličani u drugoj polovici 18. stoljeća i na koji su način promijenili način ratovanja?“ Dr. sc. Vedran Klaužer govorio je o primaljama u Ličkoj pukovniji i njihovoj karijeri koju su mogle ostvariti u službi vojne uprave. Doktorand Juraj Balić predstavio je ukratko, kako su opisani i prikazani Ličani, tj. lički krajišnici, u stranim (njemačkim i britanskim) novinama i putopisima. Spomenuo je i osvrt cara Josipa II. na njegov prolazak kroz Liku i dolazak u Gospić. Nakon ovih triju znanstveno-popularnih predavanja uslijedila je kratka rasprava. Program je nastavljen radionicom za sve zainteresirane, s temom „Arhivska građa, njemačka paleografija i genealoška istraživanja – Kako trebamo čitati njemačke spise želimo li pronaći svoje davne pretke i što sve možemo saznati iz vojnih popisa Ličke pukovnije?“ Program je završio povijesnim kvizom u kojem su učenici podijeljeni u pet ekipa, mogli provjeriti znanje iz svega što su naučili tijekom predavanja i radionice. Na kraju, svim sudionicima kviza podijeljene su medalje.

Lička pukovnija osnovana 1746. godine, obuhvaćala je, naime, područje koje je prema crkveno-teritorijalnoj podjeli uglavnom, tada pripadalo Ličko-krbavskom arhiđakonatu, odnosno Senjsko-modruškoj ili Krbavskoj biskupiji. Tijekom postojanja Ličke pukovnije na tom području osnovano je gotovo desetak novih župa. Danas je to područje u sastavu Gospićko-senjske biskupije, odnosno Gospićkog i Udbinskog dekanata.

Ispis