bener

Ispovijest ovisnika liječenih u zajednici Mondo Nuovo

klik VIŠE FOTOGRAFIJA

(Oštarije, 18.9.2011.J.A.) - Članovi zajednice za liječenje od ovisnosti pod imenom Mondo Nuovo (novi svijet) iz Kistanja bili su gosti na nedjeljnim misama u Oštarijama i Cerovniku. Vladimir i Danijel doputovali su kombijem svoje zajednice i u njemu dovezli razne rukotvorine od gipsa i drveta koje su na prodajnoj izložbi ispred crkve ponudili svim vjernicima iza mise. Sav prihod od prodaje namijenjen je za održavanje zajednice i za prijem novih članova.  Ali prije toga predstavili su svoju zajednicu i sebe. Zanimljivo je bilo čuti da pored ovisnika o opijatima i alkoholu, javljaju se  za pomoć i ovisnici o kockanju. Predstavili su i svoj životni put ovisnika koji su krenuli s "lakim" drogama da bi malo pomalo došli do pred kraj. Do dna. U njihovim obiteljima nije se imalo vremena za prisnost, žurilo se nešto zaraditi i tako su i oni odgajani. Vladimir je bio ministrant do krizme. Poslije je zanemario vjeru i odlaske u crkvu, a onda je i on poželio biti odrasliji, biti "frajer".

Duhovnost je ismijavao. Nekoliko puta je prekidao, "čistio se" na raznim terapijama i različitim metodama, ali uvijek se vraćao i još žešće zapadao u ovisnost. Na preporuku svi dođu u zajednicu i uz molitvu i radnu terapiju prelaze trnovit put do "očišćenja". Dosta je vremena za promišljanje, jedni pomažu drugima, a "male" radosti su sada velike, npr. nasmijati tek pridošlog ovisnika koji se u bolovima bori sa zlom u sebi. Ovakve i slične sitnice, postaju veoma bitne i daju novi smisao životu, da nje novac i materijalno bogatstvo toliko važna stvar.

Njihove riječi bile su dirljive, a sudbine tužne, tako da su neki od nazočnih pustili i suzu iz oka. Za ovaj dan, na poseban način, župnik je pozvao djecu i roditelje na misu kako bi nazočili ispovijesti ovih mladića. 

Monde Nuovo je zajednica koja prima u svoje prostore one koji sami sebi žele pomoći. Sastavnica njihova života je molitva za one koji su vjernici i to žele, jer imaju članova i drugih vjeroispovijesti. Zajednice su prvo počele nicati po Italiji, a ova je jedina koja je u Hrvatskoj. Na dugom putu odvikavanja neki prolaze i kroz zajednice u Italiji i tako uz liječenje uče i jezik.

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice