Noć muzeja ‘12. uz sjećanje na poznatu Ogulinku Miru Vučetić! 

Petak, 27. 1. 2012.

 Osim Zlatne knjige kuharstva iz 1972. i ostalih iz opusa gospođe Vučetić prikupljeno je i izloženo pedesetak knjiga i priručnika drugih autora s raznovrsnim receptima i preporukama, među njima i tiskanih pred sedam i osam desetljeća, odavno požutjelih stranica, a pisanih riječima i pravopisom iz starine. Bilo je i običnih bilježnica, od zuba vremena ili od čestog korištenja pohabanih listova i korica, s receptima ispisanim više ili manje vještim rukopisom vrijednih domaćica. Tako se na izložbi našlo i stranica na hrvatskom i njemačkom jeziku s pedantno tintom navedenim datumima iz početka 20. stoljeća. To se generacijama nasljeđivalo i čuvalo kao svojevrsno obiteljsko srebro.

S crticama iz života i djelovanja gospođe Vučetić, dobivenim od njoj zahvalne ogulinske obitelji Horački, posjetitelje je upoznao fra Vice Blekić, trećoredac iz Ogulina. Osim plodnog pedagoškog i publicističkog stvaralaštva u Zagrebu bila je znana kao dobrotvor, brižna prema siromašnim studentima i stradalnicima. Pomagala je i Crkvu u komunističkom jednoumlju, a posjećivala u Krašiću i zatočenog kardinala Stepinca. Umrla je 1976. godine, a slučaj je htio da izložba bude istoga dana 27. siječnja na trideset i šestu obljetnicu završetka njenog zemaljskog života.
Pažnju okupljenih u Generalskom Stolu i dobar dodatak odabranoj temi bio je i fra Vicin osvrt na Gaštronomiju grišnoga fra Karla z Dubašnice, vedri spis znamenitog povjesničara umjetnosti i glagoljaša, akademika Branka Fučića. Riječ je o rekonstrukciji glagoljaške samostanske kuharske recepture iz 18. stoljeća u svrhu «pouke mlađoj braći dijacima» na otoku Krku. Malo je poznato da je akademik Fučić kao dječarac boravio u Generalskom Stolu uz oca Šimu koji je tu učiteljevao.
O gastronomiji svog rodnog kraja Žepča u BiH na izložbi je govorio i domaći župnik Alojz Knežević, pa su posjetitelji mogli čuti i recepte kako se pripremaju najbolje pite i bureci ili pak «pšenica s pivcem».

Nakon razgledavanja izložaka i izgovorenih lijepih riječi o znamenitim ljudima, hrani i pripremanju jela slijedio je logični nastavak Noći muzeja, a za kojeg su se svojim slasnim prilozima pobrinule kuharsko – pekarske majstorice iz Generalskog Stola: Danica, Marica, Zdenka, Milena, Vesna i Branka, te majstor Ivica. Širili su se topli mirisi kruha ispod pekve, paprenjaka, salovnjaka, pogačica od čvaraka i kruha, povitica od rogača i oraha, pite od sira i nezaobilaznog toplog čaja i kuhanog vina. Uz prigriske dobro su se slagali i nježni zvuci harmonike malog Davida Katića.
Svaki hrvatski kraj, pa tako i ovaj paursko – brajski, ima svojih kuharskih posebnosti, a svi zajedno predstavljaju neprocjenjivo bogatstvo, pravo biserje materijalne i duhovne baštine naroda. I to je naša poputnina za Europu.

Generalski Stol, 28. siječnja 2012.
Ante Jozo Ramić  

  Vijesti - Sve