bener

Blagoslov zastave i gardista Frankopanske garde Ogulin

og-blagoslov-gardista2(Ogulin, 30.5.2014.) - Na desetu obljetnicu od osnutka povijesne postrojbe Frankopanske garde Ogulin blagoslovom zastave i gardista u župnoj crkvi sv. Križa obilježena vrijedna obljetnica udruge koja se zadnjih godina osim očuvanja nacionalne i vojne tradicije hrvatskog naroda na ogulinskim prostorima istaknula i u humanitarnom radu i nazočnosti na brojnim hodočašćima.

Svečanu misu na kojoj su nazočili pripadnici Frankopanske garde Ogulin kao i predstavnici grada Ogulina predslavio je u ime odsutnog dekana ogulinskog Roberta Zubovića župni vikar vlč. Dino Rupčić.
og-blagoslov-gardistaVlč. Rupčić je podsjetio na veliki datum hrvatske povijesti 30. svibanj kada je konstituiran prvi višestranački sabor a na isti datum pred 10 godina osnovana je Frankopanska garda Ogulin. Osim očuvanja sjećanja na odore i oružje iz vremena 1533. godine i ogulinske pukovnije kojom je jedno vrijeme zapovijedao i kasniji hrvatski ban Josip Jelačić, naziv su dobili po osnivaču Ogulina i sinu Stjepana Frankopana Modruškog, Bernardinu Frankopanu. Posebno je istaknuta veljača 2006. godine kada su sa svojim duhovnikom i kumom mons. mr. Tomislavom Rogićem pripadnici Frankopanske garde bili u audijenciji kod pape Benedikta XVI, kao i na dva hodočašća u Lurdu 2005. i 2006. godine, svih deset godina su nazočili vojnom hodočašću u Mariji Bistrici kao i na brojnim drugim hodočašćima. Osim toga istaknuli su se brojnim humanitarnim akcijama pomaganja djeci i bolesnima u potrebi. Na kraju mise vlč. Rupčić blagoslovio je nazočne pripadnike Frankopanske garde, a tijekom mise i zastavu ove postrojbe.

Tags: Ogulin, Frankopan, Frankopanska garda

Ispis E-mail

CookiesAccept

Pretraživanje stranice