Modruš broj 12

Subota, 31. 5. 2014.


Ovo je već peti broj godišnjaka Modruša koji se tiska kao knjiga a 12. broj ima 144 stranice. I novi Modruš donosi uz statističe priloge i crkvene i svjetovne događaje mnogo zapisa najstarijih Modrušana iz razdoblja sredine prošlog stoljeća, čime se iz zaborava izvlače sudbonosni događaji iz Drugog svjetskog rata, čime se onemogućava falsificiranje povijesti. Modruš iz vremena Drugog svjetskog rata do pojave godišnjaka Modruša nije imao relevantnih povijesnih zapisa, u čemu je povijesna uloga lista i Katedre čakavskog sabora koja list izdaje.
List na početku donosi uvodni tekst župnika Modruša dr. Željka Blagusa koji prezentira akcije oko obnove fasade župne crkve uz pomoć Županije, Općine i Biskupije uz zadovoljstvo na relativno velikom broju prvopričesnika., kao i uz pohvalu Zvonku Trdiću na uređivačkom naporu za izdavanje Modruša. Načelnik općine Josipdol Zlatko Mihaljević podsjeća na projekte u općini vezano za revitalizaciju Modruša odnosno izgradnji Arheo-parka Modruš Viničica, kao i na izdavanje marke Hrvatskih pošta i Hrvatskog filatelističkog društva Karlovac s markom s motivom Modruša. Župnik dr. Blagus donosi kroniku župe Modruš za 2014/15. godinu.
Andrijana Komazec Šegan piše o modruškoj školi i učenicima, dok Andrea Radojčić o „Glagoljici od najranije dobi“. Slijedi niz tekstova o običajima i naordnoj baštini modruškog kraja. Ana Holjevac Tuković iz HMDC donosi rad na temu „Josipdol i Modruš u Domovinskom ratu“. Ivica Mihaljević donosi prikaz o podmaršalu Mihovilu Mihaljeviću a Franje Puškarić o župi Josipdol tijekom povijesti. Ostali članci vezani su za nekadašnji život na Modrušu kroz priče o njegovima ljudima.

  Vijesti - Sve