bener

Župa bl. A. Stepinca svečana proslava zaštitnika

od stepinčevo(Ogulin, 10.2.2017.) - Župa bl. A. Stepinca iz Ogulina jedna od najmlađih u Gospićko-senjskoj biskupiji proslavila je sinoć po 16. puta svoj župni patron, spomendan hrvatskog blaženika Alojzija Stepinca, odnosno osmi puta od kada je proslava održana u novoj župnoj crkvi posvećenoj hrvatskom blaženiku bl. Alojziju Stepincu. Svečanu misu predslavio je dr. fra Draženko Tomić, župnik Plaškog i Saborskog u suslavlju mjesnog župnika fra Petra Grubišića i brojnih svećenika Ogulinskog dekanata i subraće franjevaca trećoredaca njih ukupno 12 na čelu s dekanom ogulinskim preč. Robertom Zubovićem i dugogodišnjim bivšim župnikom fra Marijanom Jelušićem i župnim vikarom fra Vicom Blekićem.


Propovjednik dr. fra Draženko Tomić na početku je istaknuo značajne momente iz života blaženika, petog od osmero djece, sudionika 1. Svjetskog rata i studenta agronomije dok nije osjetio zov duhovnog poziva te od 1934. godine zagrebačkog nadbiskupa. Duhovni pastir svog naroda nadbiskup Stepinac pokazivao je izvanrednu zauzetost za obranu svih ljudi a sam je postao žrtva triju zala, nacizma, fašizma i komunizma. . Vizionarski je na svom suđenju pred komunističkim sudom 1946. Godine rekao: „Ako mi vi ne date pravo, daće mi je povijest“, što se i ostvarilo 3. listopada 1998. godine u Mariji Bistrici kada ga je papa Ivan Pavao II. beatificirao. Time je on postao kamen međaš u našoj povijest i zbiljnosti a ovim večerašnjim susretom dio smo hrvatskog vjerničkog puka koji štovanjem Stepinca pokazuju svoj identitet, zaključio je fra Draženko. Govoreći o religioznosti i Stepincu propovjednik je ukazao da mnogi žele danas ostvariti trenutnu mističnost i traže religiju blagostanja, religiju po jeftinoj cijeni, ne kao snagu koja čovjeka nosi u teškim trenucima života kao i Stepinca, već kao hir i pomodarstvo. Nekima je religija zanimljivost na granici znatiželje za one koji zatvaraju oči pred stvarnim pitanjima života. Stepinac je 27. Svibnja 1938. Godine na euharistijskom kongresu u Budimpešti istaknuo da materijalističko nadiranje stvara mržnju, nasilje i nepravdu prema životu pojedinca i obitelji. Mi katolici shvaćamo da je ljubav Boga u Presvetu euharistiju jedino spasenje, a križ je ostvarenje života. U travnju 1939. godine Stepinac je progovorio o katedrama svijeta, onim totalitarističkima po kojima pravo imaju samo neke klase, rase i stranke, što je nauk sile, prijetnje i osvete. Nisu li pripadnici svih rasa, klasa i stranaka sinovi jednog oca?
Propovjednik je na kraju dao osvrt na aktualno hrvatsko društvo kojem treba postaviti ozbiljna pitanja jer se predajemo improvizacijama i i financijskom sponzorstvu. Imamo razum i svoju kršćansku savjest te gledajmo sebe i svoje djece u kontekstu dominirajućih ponuda. Potrudimo se da u ovom vremenu domovina postane mjesto uvažavanja svih svojih stanovnika, kako je to svojim djelovanjem propagirao i Stepinac, istaknuo je fra Draženko Tomić.
Misu je glazbom animirao veliki župni zbor uz orguljsku pratnju Sanija Francetića, a uz preko pet stotina vjernika u prepunoj crkvi bl. A. Stepinca misi su nazočili karlovački župan Ivan Vučić, županijski vijećnici Sanja Marković i Željko Lipšoščak, ogulinski gradonačelnik Jure Turković sa zamjenicima Tonom Radočajem i Željkom Stipetićem, predsjednikom gradskog vijeća Milanom Sabljakom kao i predstavnicima brojnih braniteljskih udruga.

Tags: Ogulin, bl. Alojzije Stepinac, Stepinčevo

Ispis E-mail

CookiesAccept

Pretraživanje stranice