bener

Održan 11.festival duhovne glazbe Tonkafest

og tonkafest F(Ogulin, 28.5.2017.) - U nedjelju 28. svibnja održan je u Ogulinu jedanaesti po redu festival duhovne glazbe Tonkafest 2017. kome je po prvi puta jedan od pokrovitelja postala i Gospićko-senjske biskupija, a na njemu je nazočio i podijelio nagrade najuspješnijim glazbenicima gospićko-senjski biskup Zdenko Križić. Tonkafest kojeg organizira udruga Oda prijateljstvu iz Ogulina jedini je natjecateljski i humanitarni festival duhovne glazbe u Hrvatskoj čiji organizator i pokretač je skupina ljudi pod vodstvom prof. Hrvoja Magdića. Festival je održan u Školskoj sportskoj dvorani pred oko 400 gledatelja a nastupilo je 10 izvođača koji su se nadmetali za nagradu publike i žirija. Tonkafest je također jedini festival duhovne glazbe u Karlovačkoj županiji i Gospićko-senjskoj biskupiji, poznat po svom humanitarnom karakteru.

Festival je otvorio izvršni ravnatelj festivala i predsjednik udruge Oda prijateljstvu Hrvoje Magdić koji je ukazao na glavni motiv osnutka festivala, sjećanje na prerano preminulu Antoniju Turković čiji stihovi se stalno oživotvoruju na festivalu. Osim toga festival promovira duhovnu glazbu, potiče humanost odnosno pomaganje oboljeloj djeci ogulinskog kraja, ali i promovira grada Ogulin i Gospićko-senjsku biskupiju. Ove godine se od ulaznica i donacija prikupilo se blizu 12 tisuća kuna, a sva pomoć je namijenjena liječenju malog Mateja.
Ukupni pobjednik 11. Tonkafesta je fra Miroslav Petrac, franjevac iz Donje Dubrave s pjesmom „Milosrđu Tvome“. On je osvojio nagradu žirija ali i 1. mjesto prema glasovanju publike. Drugu nagradu publike osvojio je Davor i Vesna Terzić uz Martinu i Maurizia Ferraru s pjesmom „Pjesma nerođenog“, dok je treće mjesto publike osvojio Antonio Tkalec sa skladbom „Moja Molitva“. Nagrade publike uručili su laureatima roditelji pokojne Antonije Branka i Zlatko, dok je pobjedniku fra Miroslavu Petracu nagradu uručio biskup mons. Križić koji je tom prilikom poručio:“ Sjećanjem na vrijednu kršćansku djevojku osnovali ste udrugu lijepa imena a svojim aktivnostima promovirate kršćanske vrijednosti. Svakom skladbom pruža se poruka onima koji ih slušaju, i to je vid evangelizatorskog djelovanja. Ovo što vi radite je autentično širenje duhovnosti.“ Tonkafestu su uz biksup Križića nazočili i ogulinski župnik i dekan preč. Robert Zubović kao i župnik župe bl. A. Stepinca fra Petar Grubišić te više svećenika i đakona.
Prije nastupa na festivalu svi sudionici su nazočili večernjoj misi u župnoj crkvi sv. Križa koju je predslavio biskup Križić te su ju glazbeno zajednički animirali uz nastup Zbora osnovne škole kneza Trpimira iz Kaštel Gomilice uz vodstvo Darija Cuculića.

og tonkafest D og tonkafest E

Tags: Tonkafest

Ispis E-mail

CookiesAccept

Pretraživanje stranice