bener

Godišnjak mjesta i župe Modruš br. 14.

modrus list modrus broj 14(Modruš, 11.6.2017.) - Uoči blagdana nebeskog zaštitnika nekadašnjeg biskupijskog središta i drevne župe Modruš Presvetog Trojstva, objavljen je 14. broj godišnjaka mjesta i župe, list Modruš. Nakladnik lista je Katedra čakavskog sabora Modruše, glavni urednik je predsjednik Katedre Zvonko Trdić, lektorica Marija Trdić Ćuk a grafičku pripremu i tiskao je izvršio Durieux iz Zagreba, dok je grafički urednik Miroslav Salopek. Na naslovnici lista dominiraju ostaci tradicionalne drvene kuće na Modrušu koji simboliziraju materjalno i demografsko propadanje ovog nekada značajnog prostora, dok je na zadnjoj stranici portret Beatrice, kćeri Bernardina Frankopana Modruškog.

Ovo je četrnaesta godina da Katedra čakavskog sabora Modruše izdaje ovaj godišnjak a šesta godina za redom da se izdaje kao knjiga koja u ovom broju ima 144 stranice sa člancima koji sve više postaju pravo vrelo historiografskih i etnoloških zabilješki modruškog kraja, koji se njime izuzimaju od zaborava i ukazuju mladima na golemi značaj Modruša u prošlom stoljeću kao i patnje i životnu regresiju nakon 2. svjetskog rata i dolaska nove komunističke vlasti.

Svojim uvodnicima se na početku obraćaju čitateljima Modruša predstavnici duhovne i svjetovne vlasti, župnik Modruša dr. Željko Blagus i načelnik općine Josipdol Zlatko Mihaljević koji ističu radove i investicije protekle godine na Modrušu vezano za župnu crkvu i samo naselje. Župnik Blagus zatim navodi poražavajuće demografske podatke. Kod svog dolaska u Modruš 2008. godine blagoslivljao je 105 kuća, a prošle godine samo 7 obitelji. Franjo Puškarić, mr.theol., donosi iscrpne podatke o duhovnim zvanjima u župi Josipdol, dok Maja Pival Blažičko i Ružica Rendulić pišu o svom životu i odrastanju u Modrušu. Ivanka Rendulić piše o Zagorskim jezerima i Legendi o zmaju iz Zelenog jezera. Đurđa Habel piše o odrastanju u Ivancima, a Zlatko Turkalj o lovu u Grdićima. Dr. sc. Tomislav Vuković donosi tri članka o povijesti Modruša i Udbine kroz prizmu vlastite životne priče a Ivica Mihaljević i Josip Vukelić o boksačkom prvaku iz Oštarija Franji Vukeliću. Dragica Pavlić donosi priču o Modruškoj krosni iz 21. stoljeća. Franjo Puškarić znanstvenom članku donosi prikaz žrtava Josipdola tijekom 20. Stoljeća.
Antun Božičević donosi ovogodišnju optužnicu Linem Martinu iz vremena fašnika, dok Zvonko Trdić bilježi članak o speleologiji od Grdića do Golog brda, kao i o aktivnostima Katedre čakavskog sabora Modruše 2016. godine te se prigodnim tekstovima oprašta od preminulih Tomice Antončića i Anke Rendulić.

Tags: Modruš

Ispis E-mail

CookiesAccept

Pretraživanje stranice