bener

HGSS proslavila blagdan svog nebeskog zaštitnika sv. Bernarda

og sv bernard 17(Ogulin, 14.6.2017.) - Hrvatska gorska služba spašavanja svečano je proslavila u srijedu 14. lipnja svog nebeskog zaštitnika sv. Bernarda. Gorski spašavatelji iz stanica diljem Hrvatske svoj blagdan tradicionalno niz godina slave u Ogulinu, geografskom središtu Hrvatske i prostoru duge tradicije gorskog spašavateljstva kao i gradu gdje je pred 143 godinu niknula misao o osnutku Hrvatskog planinarskog društva. Svečanost je započela svečanim ophodom ulicama grada uz zastave od prostorija HGSS-a do župne crkve sv. Križa uz nazočnost pripadnika više stanica iz cijele Hrvatske kao i brojnih najviših državnih uzvanika na čelu s izaslanicima premijera Plenkovića Ivanom Vučićem i izaslanikom ravnateljstva policije Tomislavom Kotićem. Misno slavlje predslavio je u župnoj crkvi sv. Križa župnik i dekan ogulinski preč. Robert Zubović a misi su uz gorske spašavatelje nazočili i članovi Skijaškog kluba Ogulin i planinari.


Jesu li ljudski zakoni sami sebi svrha ili trebaju služiti ljudima, zapitao se propovjednik don Robert Zubović te istaknuo da Isus nije trpio one koji poštuju zakone a ne ljube čovjeka. U središtu zakona treba biti čovjek a središnje je pitanje kako proniknuti u duh Božjeg zakona. To je svakako proniknuo Sv. Bernard jer mu je u središtu života uvijek bio čovjek, planinar, putnik. Baš kao i Vama danas koji ljude spašavate unatoč činjenici da najčešće ne znate tko će vam platiti gorivo za helikopter ili čamac, cestarinu ili mostarinu. Dao nam Bog svima da dosegnemo alpske visine svetosti koje je dosegnuo sv. Bernard.


Na kasnijoj svečanoj sjednici u Gradskoj knjižnici i čitaonici pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić je poručio da su spašavatelji zahvalni sv. Bernardu i dragom Bogu koji im pomažu u spašavanju drugih, a zahvalio je i župniku Zuboviću na pogođenoj temi propovijedi. Tom prilikom HGSS je uručio značke i priznanja HGSS-a koje su dobili ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu RH dr. dr. Maja Grba Bunjević, grad Rijeka, NP Paklenica i pročelnica Civilne zaštite Osječko-baranjske županije Ružica Slišković Bartoli.

og sv bernard 17 b

Tags: Ogulin, planinari, HGSS, 2017., sv.Bernard iz Aoste, zaštitnik planinara

Ispis E-mail

CookiesAccept

Pretraživanje stranice