bener

Župa Sv. Ivana Krstitelja u Tounju svečano proslavila zaštitnika uz biskupa Tomislava Rogića

biskup Tomislav(Tounj, 24.6.2017.) - U subotu 24. lipnja šibenski biskup Tomislav Rogić predvodio je u Tounju slavlje blagdana rođenja Sv. Ivana Krstitelja, nebeskog zaštitnika ove župe u Ogulinskom dekanatu, poznatoj po jedinstvenom dvokatnom mostu na Jozefinskoj cesti. Uz mjesnog župnika mr. fra Antu Bekavca na misi su koncelebrirali brojni svećenici, dok je liturgijskom glazbom misu uzveličala Klapa Janjevo iz Zagreba. Uz brojne hodočasnike iz župa Ogulinskog dekanata misi su nazočili i hodočasnici iz župe Klaka u Zagrebu kao i čelništvo općine na čelu s načelnikom Ivicom Sopekom.

Što nam Bog progovara kroz lik sv. Ivana Krstitelja koji je pripremao put dolaska spasitelja i Gospodina, zapitao se na početku šibenski biskup Rogić. Prvenstveno on nudi ljudima mogućnost čišćenja od grijeha za dostojan susret s Bogom. Ivan Krstitelj je imao milost da krsti samog Isusa koji je za njega rekao da je najveći rođen od žene. Svojom misijom sv. Ivan Krstitelj nam otkriva dvije glavne osobine, poniznost i nedostojnost. Krštenjem se želi da ljudi otvore duše Bogu. Tek kad se ponizimo onda smo spremni za Duha svetoga i da budemo novi ljudi. U taj misterij vjere trebali bi zaroniti. Kada su Elizabeta i Zaharija bili ushićeni rođenjem svog djeteta, Bog je pokazao da sa svakim od nas ima planove. Svakog je obdario darovima, no najčešće nismo toga svjesni. Samo ako prihvatimo Božju volju i njegov plan sigurni smo. Sv. Ivan Krstitelj je svojom glavom platio svoju vjernost Bogu, no on je time postao izvorom blagoslova za vječnost. Budimo glas spasenja poput sv. Ivana Krstitelja za jačanje u vjeri za stalna svjedočanstva, zaključio je svoju propovijed biskup Rogić.

Župa je na kraju mise poklonila biskupu Rogiću umjetničku sliku, dok je načelnik Sopek biskupu uručio košaru s plodovima ruku domaćih župljana, ponajviše meda i sira po kome je Tounj naširoko poznat.

Tounj svecenici

tounj klapa janjevo

Tags: Sv.Ivan Krstitelj, Tounj, biskup Tomislav Rogić

Ispis E-mail

CookiesAccept

Pretraživanje stranice