bener

Fra Grgo Sikirić obilježio 65 godina misništva

ostarije 65 godina misnistva fra grge sikirica(Oštarije, 30.7. 2017.) - U nedjelju 30. srpnja svetom misom u svetištu Gospe od Čudesa u Oštarijama član Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša fra Grgo Sikirić obilježio je hvale vrijedan jubilej, 65 godina misništva. Misu je predslavio uz čuvara svetišta popa Antu Luketića, dok je glazbom je misu animirao župni zbor uz orguljsku pratnju Mihaela Peca.

U svojoj prigodnoj homiliji baziranoj na nedjeljnim čitanjima ali i cijelom svojem životu izrekao je više misli korisnih vjernicima, ali i subraći svećenicima. Euharistija je dragocjeni biser u našoj duši , jer kad imamo Boga imamo sve. Život je uz Boga tako lijep i bogat, jer duhovni život nije samo za svećenike već za sve kršćane. Što je sakriveno, biserju i blago naše duše, možemo otkriti samo s vjerom i molitvom. Bog je naime svemogući stvoritelj,  a na nama je da otkrijemo njegovu ljubav u našem srcu. On je gospodar povijesti i želi svima dobro a ne zlo. Današnji svijet je u kaosu jer imamo puno bogova, a političari misle da su i oni bogovi, gospodari naše duše. Bog moli za one kojima je najpotrebnije njegovo spasenje. Bez nas kršćana svijet bi bio kaotičan. Za svećenike je slavljenik istaknuo da su ljudi s utjelovljenom Kristovom moči koji vrše pretvorbu kruha i vina, a svećenici moraju svoju vjeru stalno svjedočiti i biti uzor vjernicima. Na kraju je poručio da je zov svećeništva osjetio sa 6,7 godina i da je zahvalan na komemoraciji 65 godina svećeništva. U ime ŽPV na kraju je dobio poklon dvije knjige o župama Oštarije i Cerovnik. Inače fra Grgo Sikirić je uz mnoge pastoralne dužnosti bio župnik susjednog Tounja od 1955. do 1963. u Ogulinu, Tounju i susjednim župama rado navraća zadnjih desetljeća. I danas je pastoralno djelatan u Zadru u župi sv. Ivana Krstitelja radeći s neokatekumenima, iako je zagazio u 93. godinu.

Slavljenik fra Grgo mladu misu imao je 29. Srpnja 1952. u katedrali sv. Stošije u Zadru a zaredio ga je za svećenika biskup Mate Garković kome je to bilo prvo svećeničko ređenje. Pastoralno je djelovao u Tounju, Zadru, Splitu, Odri i Pittsburghu. 

 

Tags: Oštarije, zlatni jubilej, Đuro Sikirić

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice