Nacionalni susret križara Hrvatske u kod Gospe od Čudesa

Subota, 16. 9. 2017.

Susret je pozdravnim riječima otvorio domaćin, čuvar svetišta Gospe od Čudesa pop Ante Luketić ukazavši križarima na dugu povijest marijanske duhovnosti ovog svetišta, nekadašnje frankopanske katedrale.

Misu je predslavio duhovnik požeških križara vlč. Stjepan Škvorc koji je progovorio o značaju osjećaja u životu kršćana, ponukan iskustvima da neki misle da je slabost dijeliti osjećaje i intimu s drugima čime se pokazuje ranjivost. No, Isus je svojim učenicima pokazivao cijelu paletu osjećaja od ljubavi, radosti, tuge, patnje, veselja. Isto tako nema kategorizacije osjećaja na dobre i loše, već ih trebamo prihvatiti takve kakvi su i s njima treba naučiti živjeti. S takvom snagom možemo druge ljude osvajati , i to je jedna stepenica duhovnog rasta koju trebamo prijeći da bi mogli evangelizirati. Samo preko križa možemo iskoristiti naše osjećaje da budu naša snaga a ne slabost. Patnja nas uči i odgaja jer je i Isus na križu prihvativši o pobijedio. Patnja nas odgaja više od sreće, zaključi je vlč. Škvorc približivši time pobliže geslo križara žrtva, euharistija apostolat.

U nastavku je u vatrogasnom domu nastavljen susret predstavljanjem društva i predavanjem domaćina popa Luketića koji je pojasnio geslo josipdolskih križara „Bogu duša“ što je ujedno bilo geslo svećenika čije ime nose a koji je umro mučeničkom smrću 24. svibnja 1943. Dragutina Fifke. Susret križara nastavljen je u popodnevnim satima posjetima Skradniku, Josipdolu i Cerovniku gdje je susret križara završen euharistijskim klanjanjem.

ostarije nacionalni susert krizara

  Vijesti - Sve