FOTOGALERIJA: Saborsko - 26. godišnjica stradanja

Nedelja, 12. 11. 2017.

Uvodno se, nazočnima kratko obratio domaći načelnik Marko Bićanić, s pozdravima pristiglim gostima, te prisjećanjem na današnji dan prije 26 godina.

"Od tada smo se još danima, po skupinama, kretali kroz okolne šume tražeći izlaz. Neke skupine probijale su se preko Glibodola, pa do Ogulina, a neke preko Slunja, te preko Bihaća kroz Bosnu. Na tome putu dobar dio branitelja je izvučen iz autobusa i odveden u logor Manjača.
Nakon što smo se izvukli, 'oni koji su imali sreću', započela smo s našim okupljanjima u Ogulinu, Zagrebu, Rijeci. Počinju istraživanja, međusobna pitanja: 'Gdje mi je brat? Otac? Majka? Rođak i prijatelj?' I konačno bolne činjenice: 51 poginulo, puno ranjenih, sve uništeno, sve spaljeno, sve sravnjeno sa zemljom. Ništa više nemamo i ne znamo kamo ćemo. Odnosno, vrlo brzo smo znali kamo ćemo, nastaviti borbu za samostalnu Državu Hrvatsku i povratak na Naša spaljena ognjišta.

Dugo godina nakon toga, na suđenju Martiću pojavljuje se njegova izjava koja je tada glasila: 'Palo je jedno od posljednjih ustaških uporišta i ovime je krajina zaokružena.'

Dragi prijatelji, državni dužnosnici, ne dozvolimo da ova izjava izrečena u ratu, i u mržnji, na neki način postane istina, da Saborsko i slična mjesta u krvi branjena nestaju.

Ovom prilikom želim se zahvaliti svima vama koji ste danas došli s nama podijeliti tugu i sjećanje na te stravične dane. Zahvaljujem se izaslaniku predsjednice Republike Hrvatske generalu Mladenu Markaču, kao i izaslaniku premijera Hrvatske Vlade i ministru hrvatskih branitelja generalu Tomi Medvedu. Zahvaljujem se županu Karlovačke županije gospodinu Damiru Jeliću i svim gradonačelnicima i načelnicima. Zahvaljujem se svima vama koji već godinama hodočastite u ovo mjesto stradanja, a posebno zahvaljujem hrvatskim braniteljima prepoznatim kroz razne braniteljske udruge.
Hvala vam svima koji ste danas ovdje s nama."

Među govornicima bili su i župan Karlovačke županije Damir Jelić, ministar hrvatskih branitelja u Vladi RH, Tomo Medved , posebni izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske bio je general Mladen Markač i on se obratio okupljenima, a na kraju je zaključio molitvom odrješenja i potom predvodio misu zadušnicu za stradale fra Draženko Tomić, župnik Saborskog.
Svi su se prisjetili prvih dana rata i velikosrpske agresije, te nevolja oko naoružavanja i uspostavljanja crte obrane. Saborčani se prisjećaju 100 dana obrane.
Nakon što su višestruko brojniji i oružjem opremljeniji vojnici i rezervisti JA slomili obranu već iscrpljenih i malobrojnih branitelja, nastavili su neviđenom količinom zla i mržnje mahnito divljati i nakon što su potjerani branitelji i preostali članovi obitelji. I nije im bilo dosta vojno poraziti protivnike već su poubijali i starce i one koji nisu mogli bježati, a sve objekte porušili i popalili.

Brojčane podatke i opise pročitajte u ovom kratkom izvješću mladog profesora povijesti, Ivan Vuković:

Danas smo, bez prisutnosti većih medija, obilježili 26. godišnjicu pada i žrtve Saborskog, okupiranog nakon sto dana opsade, uz 52 žrtve, što je jedno od najvećih stradanja u Domovinskom ratu, i u odnosu na ukupni broj stanovnika (ubijeno preko 6% stanovništva, veći postotak od npr. Škabrnje), po broju ubijenih civila (36, od kojih 17 žena, a najstariji ubijeni rođeni su 1895.), genocidnim djelima (prema presudi Međunarodnog suda pravde u Haagu), količini razaranja i kulturocidu (srušeno i spaljeno svih 1171 stambenih i gospodarskih objekata, svi infrastrukturni i društveni objekti, crkva sv. Ivana Nepomuka i kapela Rođenja BDM, spomenik kulture nulte kategorije).
U napadu su sudjelovala 3 aviona MIG-a 21, 52 tenka i 1500 agresora, nasuprot 200 slabo naoružanih branitelja. Dok je nadmoćna JNA mjesecima lomila zube na braniteljima Saborskog, oni su dali dovoljno vremena braniteljima šireg ogulinskog područja da osvoje vojarne JNA i konačno se naoružaju. Tako je onemogućeno presijecanje Hrvatske na vitalnom području kojim prolaze sve prometnice između mora i nizinske Hrvatske i spriječen slom obrane Hrvatske i njen prometni i gospodarski kolaps.

  Vijesti - Sve