Godina obitelji: Žena, majka i izazovi majčinstva

Written by Zvonko Ranogajec, prof. on . Posted in Ogulin

og tribina u Godini obitelji o ženi i izazovima majčinstva(Ogulin, 23.3.2018.) - Održana je u Ogulinu u župnoj dvorani župe sv. Križa tribina povodom Godine obitelji a na temu „Žena majka i izazovi majčinstva“ koju je održao župnik Plaškog i Saborskog dr. sc. fra Draženko Tomić. Pred preko 50 nazočnih mladih bračnih parova predavača je predstavio župnik Ogulina vlč. Josip Štefančić.
Dr. Tomić je podsjetio na odnos žene u Starom i Novom zavjetu, te dao presjek njenog položaja kroz pojavu feminističkih pokreta s druge polovice prošlog stoljeća pa do danas.

Odnos žene i muškarca isto je kao odnos Boga i naroda u Starom zavjetu a sv. Pavao poručuje ženama da se podvrgavaju svojim muževima kao i da oni poštuju svoje žene. Danas se postavljaju mnoga pitanja glede žena kao majki. Do sedamdesetih godina prošlog stoljeća žene su imale 5, 6 pa i više djece, i bile su kompletno posvećene njihovu odgoju, dok su muževi materijalno privređivali. Kasnije ekonomski razlozi žene odvode na tržište rada , što bračne parove dovodi u situaciju da imaju jedno ili dvoje djece. Osim toga mijenjaju se i društvene vrednote, odnosno nastaju antivrednote. Dok su nekada vrednote bile povezane s obitelji, moralom i religijom, danas smo opsjednuti ekološkim problemima, nezaposlenošću, nasiljem u obitelji, iseljavanjem. Tu postoje razlike na globalnoj i mikrorazini, pa imamo osobne vrednote (škola, posao, brak), vrednote kao kulturne pojave (religija, nacionalni identitet) te konačno idealne vrednote na filozofskoj razini koje mogu čovjeka zavesti i indoktrinirati. Danas živimo u vremenu krize vrednota kada nekadašnje stigmatizirane stvari danas prihvaćamo i živimo u stalnoj promjeni vrednota. Uz ekonomsku dolazi i do kulturne i duhovne tranzicije, a u školama velik dio trošimo na uspostavu tolerancije na druge i različite. Je li majčinstvo u današnjem vremenu visoko na ljestvici vrednota i je li izgubila smisao, zapitao se dr. Tomić te zaželio da žene budu ravnopravne i cijenjene te da se u obiteljima osjeti cjelovit odnos muškarca i žene.

Tags: Ogulin, dr. fra Draženko Tomić, godina obitelji

Ispis