bener

Nadbiskup Ivan Devčić predslavio blagdan patrona župe sv. Križa u Ogulinu

og dan zupe 2(Ogulin, 14.9.2018.) - Svečano proslavljen blagdan Uzvišenje sv. Križa, nebeskog zaštitnika župe kao i Dan grada Ogulina. Veliku svetkovinu je predvodio riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić u koncelebraciji ogulinskog župnika Josipa Štefančića, ogulinskog dekana i župnika Zagorja i Modruša dr. Željka Blagusa kao i brojnih svećenika i posebno većine nekadašnjih župnih vikara u Ogulinu. Misi je prethodila veličanstvena procesija središtem grada u kojoj su sudjelovala brojna laička društva i udruge, Frankopanska garda, vatrogasci, lovci, predstavnici policije i vojske. Biskupa je riječima dobrodošlice na početku pozdravio župnik Štefančić, a nadbiskup Devčić je na početku istaknuo o uspomenama koji ga vežu za Ogulin.
„Tijekom dvadeset godina koliko sam bio rektor bogoslovije u Rijeci često smo na nagovor nadbiskupa Pavlišića, vašeg dugogodišnjeg župnika dolazili u Ogulin, gdje nas se svih dojmila vaša pobožnost , mise kao i drugi vidovi koji su vam uz snagu križa pomagali da nosite svoje svakodnevne križeve.“

Svoju propovijed nadbiskup Devčić posvetio je povijesti blagovanja Uzvišenja Svetog Križa.“ Blagdan Uzvišenja Svetog Križa ima svoje početke u Jeruzalemu gdje se 14. rujna izlagao i častio Isusov križ. No, kroz stoljeća kršćani ne štuju drvo križa kao takvo, nego Isusa koji nam je na njemu zaslužio spasenje. Tako je Isus drvo križa pretvorio u stablo novog života i to je razlog zašto ga častimo. Time što je Isus trpio na križu pokazao nam je da je križ sastavni dio ljudskog života. To znači da nema ljudskog života bez križa.
Razbojnik koji je bio raspet s Isusove lijeve strane, predstavnik je onih koji trpe i umiru bez nade jer ne prihvaćaju spas, odnosno ne traže ga. Nasuprot tome, razbojnik koji je raspet s desne strane ispovijeda svoje grijehe i priznaje da za njih zasluženo trpi, moli Isusa da ga se sjeti, a Isus ga usliša. Budući da se Bogočovjek Isus dao raspeti na križ, očito je, da je križ čovjekov put koji ga, ovisno o tome kako po njemu hodi, može odvesti u život ili smrt. 
Sve to trpljenje ima jedino smisla ako poslije njega dolazi uskrsnuće. Uskrsnuće je potvrda da ima smisla žrtvovati se za druge, ljubiti i one koji nas mrze; da ima smisla čak i umrijeti za druge. Sv. Pavao će napisati: "Ako Krist nije uskrsnuo, uzalud je doista propovijedanje naše, uzalud i vjera naša..."
Danas smo, pak, suočeni s posve suprotnom pojavom, tj. da mnogi kršćani postaju nesigurnima čim netko njihovu vjeru dovede u pitanje. Ne treba čuditi ako vjernička zajednica koja zrači tolikom nesigurnošću pada na koljena pred duhom ovog vremena. Zato, draga braćo i sestre, držimo se preporuke i poticaja iz 1. Petrove poslanice: "Gospodin - Krist neka vam bude svet, u srcima vašim, te budite uvijek spremni na odgovor svakomu koji vas zatraži obrazloženje nade koja je u vama,“ zaključio je svoju propovijed nadbiskup Devčić.
Liturgijskom glazbom misu je uzveličao veliki župni zbor pod vodstvom s. Pankracije Žižić i uz orguljsku pratnju Karle Tripalo, dok je na koru nekoliko skladbi za orgulje izveo maestro Josip Magdić. Misi su nazočili gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović sa suradnicima, predsjednik županijske skupštine Karlovačke županije Ivan Vučić, saborski zastupnik Tomislav Lipoščak kao i ravnatelji brojnih ustanova i predsjednici mjesnih odbora.

og dan zupe 1og dan zupe 3

Tags: Ogulin, Uzvišenje Svetog Križa

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice