bener

Proslavljen blagadn sv. Antuna Opata

voj sv antun 3(Cerovnik, Vojnovac, 19.1.2019.) - U subotu 19. siječnja u župi Cerovnik u naselju Vojnovcu svečano je obilježen blagdan naslovnika njihove kapele, sv. Antuna Opata. Misu je predslavio župnik i dekan ogulinski dr. Željko Blagus u suslavlju mjesnog župnika i čuvara svetišta Gospe od Čudesa u Oštarijama popa Ante Luketića. U prepunoj kapelici sv. Antuna glazbom je misu animirao mjesni zbor uz orguljsku pratnju Franje Puškarića.

Propovjednik dr. Blagus je govoreći o liku sv. Antuna Opata progovorio i o povijesti redovništva te vjerničkom puku na teološki blizak način posvijestio povijest redovništva u kršćanstvu. Redovništvo je nastalo kao potreba da se kršćanstvo dublje živi i svjedoči, pogotovo u razdoblju kada su prestali progoni kršćana. Kršćanstvo je savez s Bogom, a ono se zna prakticirati često površno, mlako i osrednje. Postoji i prisno prijateljstvo s Bogom koje su prakticirali mistici i sveci, a koje treba njegovati da bi prema Bogu bili iskreni i otvoreni. Treba razgovarati s Bogom barem 1 sat ujutro i navečer, što su počeli prakticirati redovnici u samostanima radi čerga su prilagodili svoj život Bogu, a ne čovjeku. Oni se temelje na tri zavjeta, celibatu, siromaštvu i poslušnosti.
Preteča redovništva bio je sv. Ilija prorok koj ije živio u bezženstvu, siromaštvu i kontemplaciji, a takav je bio i sv. Antun koji je svoju imovinu podijelio potrebitima nakon što je zbrinuo sestru i počeo je davati ljudima duhovne savjete. Sv. Antun je postao otac kome su se pridružili njegovi istomišljenici. Tisuću godina kasnije tim putem je nastavio i sv. Antun Padovanski te su vremenom nastali brojni redovi i danas moderne udruge. Da bi se posvetili Bogu potrebni su i gubitci u životu kao što su tjelesni nedostaci, tjeskobe, bolesti i socijali progoni. Tek tada se mnogi kompletno posvete Bogu.
Neka nam sv. Antun da poticaj da krenemo u duhovni život i dosegnemo svetost, odnosno prijateljstvo s Bogom. Taj je odnos dvostran, jer Bog zna biti i zahtjevan. No on zato i vrača.

voj sv antun 1

Tags: Cerovnik, Vojnovac, Sv. Antun Opat

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice