bener

Brinje slavilo patrona

Brinje procesijaBrinje, 15. kolovoza 2007.- Župa Brinje danas je, osim velike katoličke svetkovine, slavilo i dan župe. Vjernici su imali priliku slaviti svetu misu prije podne, ali ona u 16 sati svečanije se slavi već po tradiciji. Župa Brinje smještena je u Otočki dekanat, brinjski župnik vlč.Jure Tutek dekan je ovog dekanata, u kojem je smješteno i biskupijsko Marijansko svetište Krasno. Ipak, druga crkva u biskupiji po veličini primila je mnogo Brinjaka koji su uz procesiju i s gostujućim zborom iz Mrkoplja svečano obilježili svoj dan.  

Misnici u Brinju"Živjeti kao Marija. Kao Marija slaviti i veličati Boga, i tako po Mariji k Bogu stići, a toga nema bez zdrave obitelji. Mnogima danas smeta tradicionalna, produhovljena, hrvatska obitelj i vrjednote koje se u njoj žive. Tim novim strujanjima sve smeta što je vrijedno, i nacionalna pripadnost, i vjerska i državna, crkvena i obiteljska. Sve se to omalovažava, a nameću se globalističke norme koje nemaju baš puno veze s vrjednotama i dostojanstvom čovjeka. čuvajmo obitelji!" - na ovo je skrenuo pozornost, između ostalog, u svojoj propovijedi fra Slavko Antunović, župnik Plaškog i Saborskog, župe s druge strane Kapele.

Svečanom ozračju veliki doprinos su dali, pored domaćih, pjevači i orguljaši iz župe Mrkopalj pod vodstvom časne sestre Terezije. Ovaj vrlo kvalitetan zbor već neko vrijeme ima odličnu reputaciju pod hrvatskim nebom. Zbor je dva puta pjevao pred Papom Ivanom Pavlom II., nastupao u raznim prigodama diljem Hrvatske, ali i po svetištima Europe. Zanimljivo je reći da su za ovo gostovanje "zaslužne" ratne neprilike 90-tih kad su dečki iz Mrkopalja prve pološaje imali u blizini Brinja, a naročito su zaslužna dva ratna druga: g.Nikica Orešković i g. Mirko koji je i tajnik ŽPV župe Brinje. Nakon zajedničkog slikanja i uručivanja darova, domaćin je dostojno pogostio sve goste, a svi zajedno su uz pjesmu, pa čak i ples, i razgovor ostali u ugodnom druženju do večernjih sati.

Brinje, i zbor iz Mrkopalj

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice