Međudekanatski susret župnih pastoralnih vijeća

Ponedjeljak, 19. 11. 2007.

Biskup je vijećnicima poručio temeljnu evanđeosku premisu da koliko činiš drugima, toliko si učinio za sebe. Kao što su apostoli stvorili zajednicu i na nju prenijeli Isusov zakon čime su stvorili Crkvu, tako i danas biskupije i župe nastavljaju taj zadatak. Uz župnike, župni vijećnici su nosači koji drže zajedništvo u župi, i vi ste apostoli svojim župa. Zajedništvo koje njegujete u obitelji, trebate prenositi i u župe. Postoji i nacionalno zajedništvo koje nas upućuje da danas razmišljamo o žrtvama Vukovara i ostalih mjesta stradanja u Hrvatskoj čije žrtve učvršćuju naše nacionalno i ljudsko zajedništvo. Biskup je vijećnicima pred skore izbore poručio da izaberu one koji će zajedništvo ojačati, jer nema drugih koji bi to uradili.
U drugom dijelu susreta u dvorani DVD-a Otočac mons. šporčić govorio je o pastoralnom planu Gospićko-senjske biskupije, poslovima do sada obavljenima kao i onima koji predstoje, uz zaključak da je rad na formaciji i broju župnih suradnika trajni zadatak svih. Rad i suradnja klerika i laika obostrano je značajna za dobrobit zajednice a upravo se preko struktura i službi Crkva više ili manje upotpunjuje kao (ne)dovršena građevina. Mons. šporčić zaključio je da treba raditi na usavršavanju laika ali i izbjegavati paternalizam kod svećenika. U nastavku su svoja svjedočenja o "Načinu organiziranja i suradnje vjernika laika" prenijeli župni vikar župe sv. Blaža iz Zagreba Danijel Dukić sa suradnicima, vjeroučiteljicom Snježanom Brkić i studentom Ivanom Taševim.
Slijedila je rasprava u kojoj su svoje komentare i razmišljanja iznijeli mnogi vijećnici i župnici s ciljem poboljšanja pastoralnog rada u župama. Biskup Bogović zaključio je susret riječima: "Svećenici, stvarajte krug prijatelja i suradnika, jer dobre volje ima, samo je treba prepoznati. U tom smo poslu često nespretni".
  Vijesti - Sve