bener

Hodočašće Majci Božjoj na Krasno - 250km vrhovima Velebita u 7 dana

hodoc specijalna policija sveto brdo 2013Dolazi već četvrta godina kako Udruga "Ajkula" specijalne policije s riječkog područja organizira hodočašće u trajanju od 7 dana, i to po krajnje ne gostoljubivim vrhovima Velebita u dužini od, impresivnih, 250km. Dužina je to  kojoj se divimo kada je netko pređe biciklom po cesti, ali proći sve te kilometre po stazama Velebita, to je podvig za divljenje. Dečki su taj put prešli već tri godine i pripreme traju za četvrto hodočašće koje počinje od crkve sv. Franje, Tulove grede u južnom dijelu Velebita, pa do svetišta Majke Božje na Krasnu, Sjeverni Velebit. Na tom putu velikim dijelom je i područje na kojem su djelovali u Domovinskom ratu, a poginulima u akcijama obrane postavljene su spomen ploče koje će na ovom hodočašću pohoditi, urediti spomen i uz molitvu zapaliti svijeću. Svima koji su spremni podnijeti ovu hodočasničku dionicu, upućen je poziv da se pridruže. Dečki svaka vam čast i za ovo svjedočanstvo i za ovu žrtvu, pored one u obrani domovine, sa željom da ovo hodočašće pređe u neprekinutu tradiciju i na buduće naraštaje.

 Službena obavijest:

Kukuljanovo, 18. srpanj 2014.godine

OBAVIJEST

SVIMA

4. Velebitsko hodočašće zahvale Majci Božjoj - Krasno 2014“.

Poštovani!

Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata“Ajkula“ provodi u vremenskom periodu od 08.-15-kolovoza 2014. godine projekt pod nazivom „4. Velebitsko hodočašće Zahvale Majci Božjoj – Krasno 2014.“, a sve u čast i slavu poginulim pripadnicim Oružanih Snaga RH i preživjelim Hrvatskim ratnicima za slobodu hrvatskog naroda s ciljem da spomenuti projekt pređe u tradicionalno i zajedničko hodočašće hrvatskih branitelja, vojnika, policajaca i planinara visovima Velebita, a tom će se prigodom u Svetište Majke Božje od Krasna prinesti ZAHVALNA SVIJEĆA, koja će se nositi duž cijele dionice Velebitskog hodočašća.

Projekt Velebitskog hodočašća zahvale proveden je 2009., 2012. i 2013. godine, a danas ima i međunarodnu dimenziju iz razloga što smo u suradnji sa partnerima International police association –IPA Sekcija Hrvatska i Športske društvo „Čopalj“-Rijeka pozvali i hodočasnike iz drugih zemalja da nam se priključe u spomenutom Hodočašću.

Velebitsko hodočašće zahvale započinje iz pravca Tulovih greda na južnom dijelu Velebita, odnosno od crkve Sv.Franje u Podpragu, gdje je spomen ploča sa imenima 51 poginulog hrvatskog branitelja, koji su poginuli na Velebitu u Domovinskom ratu od 1991-1995.godine. Prije polaska hodočasnika, župni svećenik u spomenutoj crkvi služiti će Svetu misu, blagosloviti Zahvalnu svijeću i hodočasnike.

Hodnjom duž cijelog Velebita, u svojoj stvarnoj duljini od preko 250 km do krajnjeg sjevernog dijela Velebita-Zavižana odnosno do mjesta Krasno, obići ćemo pozicije gdje smo boravili u vrijeme Domovinskog rata i gdje su spomen ploče poginulih pripadnika OS RH i poginulih pripadnika SJP Rijeka – Ajkula, (Marino Jakominić, Bruno Bolanča i Ivica Antončić), iste će se urediti i pored njih zapaliti svijeće, a zajedničkom molitvom zahvaliti se njihovim obiteljima te se još jednom pokloniti žrtvi naših suboraca, a sve s ciljem da se ne zaboravi žrtva koju su Hrvatski branitelji i sveukupno hrvatsko stanovništvo podnijeli na putu stvaranja slobodne, samostalne i neovisne Hrvatske.

Posebnost Velebitskog hodočašća odražava obilazak mjesta pogibije hrvatskih branitelja koja se nalaze na području nepristupačnom za mnoge članove njihovih obitelji, a i nerijetko se nalaze u minski sumnjivom području ili u njegovoj neposrednoj blizini. Također obišli bi se svi naj viši visovi Velebita (Sveto brdo, Vaganjski vrh,Visočica, Alan, Zavižan....).

Na višednevnoVelebitsko hodočaće cijelom dionicom od Tulovih greda do Zavižana - Krasna, krenuti će samo oni hodočasnici koji su psihofizički sposobni i spremniizdržati i prijeći spomenutu dionicu.

Završno okupljanje svih koji žele biti sudionici „4. Velebitskog hodočašća Zahvale Majci Božjoj – Krasno 2014.“, naših partnera, prijatelja i članova obitelji poginulih branitelja i obitelji hrvatskih branitelja, započinje 14.kolovoza 2014. godine (ČETVRTAK) kada se organizirano odlazi na Bdijenje u Svetište Majke Božje od Krasna, na zajedničju molitvu Majci Božjoj - „Kraljici Hrvata“, koja je tijekom cijelog Domovinskog rata i vremena koje smo proveli na Velebitu do Vojno-redarstvene operacije „Oluja“ 1995. godine, bdjela i čuvala hrvatske ratnike, hrvatske branitelje, sve pripadnike Oružanih Snaga RH, a tako i nas pripadnike SJP Rijeka- Ajkula.

Svi sudionici hodočašća biti će sudionici zajedničkog MIMOHODA, koji će započeti 15.kolovoza 2014.godine (PETAK) u 09,00 sati od mjesta okupljanja u Krasnu (Dom Kulture) do dolaska u Svetište. Isto tako svi će biti u Svečanoj procesiji tijekom slavlja Svete mise i trenutka kada se prinose darovi, odnosno kada se Zahvalna svijeća predaje tijekom Svete mise.

U nadi da ćete prepoznati značaj ovog projekta, kako za sve hrvatske branitelje, a pogotovo

za članove obitelji poginulih, koji nisu u mogućnosti obići mjesta pogibija svojih najmilijih i zapaliti im svijeću, srdačno Vas pozdravljamo.

Sve informacije i prijave primati će se u sjedištu USPDR „Ajkula“ ili putem e-mail adrese (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ) zaključno do 03.kolovoza 2014.godine (NEDJELJA )

S poštovanjem !

Predsjednik USPDR „Ajkula“

Perica Prpić

_______________________

Fotografije su arhivska građa Udruge

 

hodoc zahvalna-svijeća

Tags: hodočašće, Domovinski rat, Krasno, Velika Gospa, branitelji, Velebit

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice