Krasno oživjelo hodočasnicima i porukom života, a protiv depresije

Petak, 15. 8. 2014.

To ipak nije onemogućilo brojne hodočasnike koji su prepješačili i preko stotinu kilometara iz Rijeke, Gospića i Otočca da dođu po duhovnu potporu Majci Božjoj Krasnarskoj. Nakon što je vjernike pozdravio upravitelj svetišta vlč. Šimo Božić, biskup Bogović je u homiliji govorio o krizi i depresiji u društvu kao posljedici nedostatka vjere.
Marijine riječi „neka mi bude po tvojoj riječi" najbolji su putokaz svima nama da ojačamo svoju vjeru. Svaki posao započinjemo s vjerom:gradnju, poslove na radnom mjestu, u obitelji, ali i ratu te ovom prilikom zahvaljujemo nazočnoj policiji na poslovima u stvaranju i obrani domovine. Kada nestane vjere nastane kriza i depresija u društvu, pogotovo kada se ljude zavarava neostvarivim ciljevima. Političarima je bitan osobni, a ne opći interes. Tada nastaje ljutnja na sve, državu, bližnje, a mnogima takvima kuće propadaju u kupini. Ako se samosažaljevaš utopit ćeš se u depresiji, istaknuo je biskup Bogović te izrazio želju da probudimo vjeru u sebe i svoj narod. Svatko se treba zapitati može li nešto učiniti za svoju obitelj, naselje ili narod. Tek ćeš tada osjetiti da si iz ropstva došao na slobodu. Moramo povjerovati u takav put inače će nas zahvatiti malaksija i gubitak povjerenja u institucije sistema. Bauk nevjere koji kruži Hrvatskom je štetan. Ne tražimo nove Bečeve, Budime i Beograde već sačuvajmo vjeru u vlastito nacionalno biće. Osim toga širi se i nepovjerenje u Crkvu, no ipak postoji stoljetna žilavost naroda koji ima neugasivu nadu i koji je tri puta ugostio papu Ivana Pavla II. To je taj isti narod za kojeg je Marks 1848. rekao da smo za povijesnu ropotarnicu. Mi ipak vjerujemo današnjem proroku Ivanu Pavlu II.
Kako ojačati vjeru, zapitao se biskup Bogović. Time da ne iskrivljavamo povijest i ne lomimo grane narodnom stablu. Nije nam idol europski čovjek kojeg nije bilo nigdje dok su nam palili kuće, već Isus Krist. Ne dopustimo da nam nitko ne ukrade snagu vjere. Ne sumnjajmo u naše nacionalne i vjerske ideale jer iz sumnje u Boga jačaju se i ostale sumnje. Najbolji lijek od svekolike depresije je Majka Božja od Krasna, zaključio je u svojoj propovijedi biskup Bogović.
Pjevanjem je svečanost liturgiji dao združeni zbor pod ravnanjem Ivana Prpića Špike i uz orguljsku pratnju vlč.Josipa Šimatovića. Na kraju mise generalni vikar Gospićko-senjske biskupije u ime Odbora za proslavu Velike Gospe na Krasnu mons. mr. Tomislav Šporčić je podsjetio na pastoralni plan biskupije koji je bio u znaku „Odgoja za slobodu u znaku križa" te najavio novi pastoralni plan. Istaknuo je brojne hodočasnike koji su došli u svetište te je na kraju blagoslovio sve nabožne predmete. Prije toga biskupu su hodočasnici iz župe Viškovo pod pokroviteljstvom Riječkog nadbiskupa Ivana Devčića uručili zavjetni dar povodom 10. Obljetnice hodočašća kao i pripadnici Udruge specijalne policije Ajkule iz Rijeke u znak na 4. Godinu hodočašća. Misi su nazočili i najviši predstavnici Policijske uprave Ličko-senjske i Primorsko-goranske.
Popodnevnu misu u 16 sati predslavio je upravitelj svetišta vlč. Šimo Božić.

krasno velika gospa

  Vijesti - Sve