bener

Godišnjak Vrila

vrilo1Za Božić u župama Otočkog dekanata i ove je godine iz tiska izišao novi broj godišnjaka VRILO. Na više od tristodvadeset stranica, ovaj 11-ti broj Vrila objavljuje , nakon uvoda urednika mons. mr. Tomsilava Šporčića i kalendara obogaćenog pismima Hrvata osuđenih na smrt njihova sadržaj njihovih oproštajnih pisma upućenih najbližima , te rubriku Dobro je znati.

Poglavlje U službi navještenja počinje ovogodišnjom božićnom poslanicom biskupa Bogovića, slijedi zatim veći broj tekstova o biskupijskim pastoralnim programima, nižu se vijesti iz župa otočkoga dekanata o susretima , teološko- pastoralnim seminarima i tečaju vjere. Zatim detaljniji pregled vijesti iz pojedinih župa. Tu je i rubrika mladi za mlade, te redovito poglavlje naziva Ususret s ljudima i krajevima, rubrika o tisku s osvrtom na deset godina izlaženja Vrila te o književnim dijelima kao čuvarima zavičajne baštine regije Gacke. Završno, kao i ranijih godina Vrilo donosi program proslave za Fabijanovu 2015.

- Nakon 10godišnjeg iskustva možemo s pravom konstatirati da je Vrilo primljeno i bolje nego što smo očekivali. Ono nije samo godišnjak Otočca, nego u najmanju ruku čitavog Otočkog dekanata. S njime se računa i mi računamo sa žiteljima ovog podneblja – zapisao je u uvodniku – urednik Vrila mons. mr. Tomislav Šporčić- dodajući kako se tim godišnjakom želi povezivati razne pastroalne aktivnosti i planove i to ne samo one na biskupijskoj, dekanatskoj i župnoj razini, istaknuši posebno godinu evanđelja . Za Vrilo su o zanimjivim i poučnim temama pisali brojni autori , među njima i Manja Kostelac Gomerčić o ikonografskom prikazu raspetog Krista otkrivenom na stijeni na Humcu, Zdravko Prša dugogodišnji pomorski kapetan o vjerovanjima pomoraca, dr. Jasminka Brala Mudrovčić o djelima kao čuvarima baštine te mons. dr. Milan Šimunović u osvrtu na Vrilo s teološko pastoralnog stajališta.

vrilo2

Tags: godišnjak, Otočac, Vrilo

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice