U Kuterevu održan povijesni dekanatski sastanak

Ponedjeljak, 5. 10. 2015.

Nakon uvodnoga pozdrava dekana mons. Tomislava Šporčića, otočkoga župnika i generalnog vikara, svećenici su izmolili Treći čas iz Časoslova naroda Božjega, a potom je kratko razmatranje o molitvi krunice održao župnik domaćin vlč. Vazgeč. Istaknuo je kristološku dimenziju te marijanske molitve, koja također zauzima dragocjeno mjesto u pučkoj pobožnosti, ali su je svim vjernicima preporučivali svi sveti ljudi Crkve. Tako je posvjedočio i Sv. Ivan Pavao II, rekao je vlč. Vazgeč na kraju, vlastitim iskustvom i riječima: "Krunica je skraćeno Evanđelje! Nova evangelizacija će primiti svoju snagu i milost po krunici! S krunicom ćemo prevladati krizu molitve. Tko nađe put do Majke Božje, otkrit će Sina Božjega! Tko u vjernosti dan za danom ustraje s krunicom, taj će se sjediniti sa cijelim Isusovim životom. Krunica je istinska škola molitve - molitva Crkve."

Potom je švički župnik vlč. Mile Rajković održao teološko-pastoralno izlaganje o temi milosrđa Gospodnjeg. Bio je to sažet, ali temeljit prikaz bitnih naglasaka iz bule "Misericordiae vultus" (Lice milosrđa), kojom je papa Franjo najavio izvanredni jubilej milosrđa.

U trećoj točki dnevnoga reda ovoga sastanka dekan Šporčić je svećenike izvijestio o sadržaju nedavno održane sjednice biskupijskoga Prezbiterskog vijeća ter potom iznio važnije točke odnosno događaje iz predloženoga Pastoralnog plana za godinu 2015./16. U završnoj točki sastanka bilo je riječi o novom ciklusu predavanja Tečaja za teološku kulturu laika, koji se održava u Otočcu, zatim o novom tečaju za zaručnike, biskupijskom hodočašću u Poljsku sljedeće godine, o pripremi godišnjaka župa Otočkoga dekanata "Vrilo 2016.", kao i o novom sazivu Biskupijskog pastoralnog vijeća. Na samom kraju dekan je svećenicima naglasio neke važne pojedinosti biskupijskoga Susreta župnih pastoralnih vijeća, koji će se održati u nedjelju 18. listopada u Otočcu.

Susret je završio bratskim objedom kod obitelji Josipa Rončevića, "mežnjara" i župnikova prvog suradnika, zajedno s cijelom obitelji, ter je dogovoreno da sljedeći dekanatski sastanak bude u Križpolju ili Sincu.

  Vijesti - Sve